Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Zieke dolfijnen profiteren van apparatuur (05-06-2008)

Dierenarts Niels van Elk van het Dolfinarium doet af en toe een beroep op specialisten in het St Jansdal als hij ingewikkelder diagnostiek nodig heeft. Hij werkt al vele jaren nauw samen met longarts Steven Gans. Vooral de in Nederland aangespoelde (vaak doodzieke) bruinvissen profiteren hiervan, ze hebben heel vaak longziekten, meestal door een infectie met parasieten. De aard en de uitgebreidheid van zo'n aandoening is onder andere vast te stellen met bronchoscopie.

Er zijn op deze manier al vele zeezoogdieren succesvol behandeld, het is telkens weer ontroerend als ze genezen terug kunnen worden gezet in de Noordzee. Er wordt incidenteel tevens röntgenonderzoek bij dolfijnen verricht, zoals CT-scanning. De laatste jaren zijn ook de cardiologen in beeld, zij kunnen het dolfijnenhart onderzoeken met electrocardiografie en met ultrageluid, ook via de slokdarm.

Het Dolfinarium is het eerste instituut ter wereld waar dit laatste onderzoek plaatsvindt. Bij bruinvis Ellen werd op deze manier een chronische ritmestoornis (boezemfibrilleren) ontdekt. Ze knapte met de gebruikelijke medicatie zeer goed op, alleen moet ze in Harderwijk blijven wonen, want op de Noordzee zijn geen apotheken. Bij een andere bruinvis werd juist een veel te trage hartslag gevonden. Van Elk is daarom van plan het hartritme van zijn patiënten vaker te gaan meten.

Het komt dus goed uit dat het ziekenhuis St Jansdal recent hypermoderne monitoren op de hartbewaking installeerde: de oude monitoren kwamen vrij en een ervan zal aan het Dolfinarium worden overgedragen. Met dit apparaat is het tevens mogelijk het zuurstofgehalte in het bloed continu te meten, zodat bronchoscopieën via het blaasgat veiliger kunnen worden uitgevoerd. De samenwerking tussen het Dolfinarium en het St Jansdal zal worden voortgezet: het komt het welzijn van prachtige zeezoogdieren ten goede en het levert alle partijen veel plezier op.

---