Tweede Kamer der Staten Generaal

Goedkeuring Verdrag van Lissabon

De Tweede Kamer heeft in haar vergadering van 5 juni 2008 ingestemd met het wetsvoorstel tot goedkeuring van het Verdrag van Lissabon (31 384). Hiermee is de ratificatie van het nieuwe EU-Verdrag voor de Tweede Kamer voltooid en wordt het wetsvoorstel doorgezonden naar de Eerste Kamer.

Tevens is een amendement van de leden Wiegman en Ten Broeke (nr. 23, invoegen artikel 2a) aangenomen dat voorziet in een parlementair voorbehoud voor voorstellen voor wetgevingshandelingen van de Europese Unie. Hiermee wordt een procedure vastgelegd voor een bijzondere informatieplicht van de regering ten aanzien van voorstellen van wetgevende aard die door een van beide Kamers der Staten-Generaal van bijzonder politiek belang worden geacht.

De vaste Kamercommissie voor Europese Zaken organiseert bijeenkomsten met burgers om uitleg te geven over de behandeling van het nieuwe EU-verdrag in de Tweede Kamer. Onder de noemer: `Europa: een stap verder. Verantwoording en debat.' gaan Kamerleden op 16, 18, 19 en 20 juni 2008 in Groningen, Eindhoven, Apeldoorn en Den Haag met de burgers en met elkaar in debat over de toekomst van de Europese Unie.