Gemeente Zaanstad

05-06-2008

Overeenkomst Zaanstad en het Rijk

Afspraken Poelenburg vastgelegd

De Zaanse wijk Poelenburg ondergaat de komende jaren een ingrijpende verandering. Poelenburg is één van de veertig krachtwijken in Nederland. Vorige week keurde de gemeenteraad de plannen voor de wijkvernieuwing goed. Daarmee werd de weg vrij gemaakt voor minister Vogelaar en wethouder Ootjers om gisteren de overeenkomst voor veranderingen in Poelenburg te ondertekenen. Naast eigen gelden van de gemeente en woningcorporaties is er nu ook financiële steun van het Rijk voor de uitvoering van de plannen.

Basis voor de overeenkomst vormt het Wijkactieplan voor Poelenburg. Daarin staan maatregelen die de sociaal-economische situatie in de wijk moeten verbeteren. Het plan is het afgelopen jaar opgesteld in nauw overleg met bewoners en organisaties in de wijk. In februari ondertekenden gemeente Zaanstad en de woningcorporaties Rochdale, Parteon en ZVH het `Brandarisakkoord'. Hierin werden onderlinge afspraken over de plannen voor de wijk en de financiële dekking vastgelegd.

In het Wijkactieplan staan de gezamenlijke ambities op het gebied van: wonen in een gezonde wijk, werken, leren en integreren, veiligheid en bewonersparticipatie. Zo komen in Poelenburg een nieuw winkelcentrum en een bedrijvenactiviteitencentrum. Daarnaast komt er een brede school, waarin ook centrum Jong wordt gevestigd en waar bewoners terecht kunnen voor adviezen en coaching op het gebied van onderwijs en werk.

"Het was een prachtige dag!": aldus wethouder Ronald Ootjers. "We hebben projecten van de bewoners zelf bezocht en met de financiële mogelijkheden van de corporaties, de gemeente én het Rijk kunnen we deze initiatieven vaker mogelijk maken en meer ondersteunen. En ik hoop dat mensen elkaar daardoor nog vaker opzoeken, om samen activiteiten te ondernemen of om de buurt nog gezelliger te maken."

De eerste uitvoeringswerkzaamheden in Poelenburg zijn al gestart. Verder vinden de voorbereidingen plaats voor de uitvoering van renovaties en de verplaatsing en verdieping van de gasleiding. In de volgende jaren staan de plaatsing van het geluidsscherm langs de A8, de sloop van de eerste flats en de reconstructie van straat Poelenburg op het programma.

Minister Vogelaar combineerde de ondertekening van het charter met een werkbezoek aan de wijk. Samen met wethouders Ronald Ootjers en Hans Luiten en een delegatie van de woningcorporaties heeft zij gesproken met leerlingen van het Pascal College, ondernemers, bewoners en het wereldvrouwenkoor uit de wijk.

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Elly Klut, Gemeente Zaanstad, 075 - 655 2414 of per e-mail e.klut@zaanstad.nl