Gemeente Rotterdam
Verplichte meldcode kindermishandeling gaat niet ver genoeg

Rotterdam wil wet tegen huiselijk geweld

Een verplichte meldcode kindermishandeling zoals minister Rouvoet van Jeugd en Gezin wil, is onvoldoende. Dat vinden de Rotterdamse wethouders Jantine Kriens en Leonard Geluk. Zij waarderen het voornemen van minister Rouvoet, maar het is niet genoeg. Er moet een wet komen tegen huiselijk geweld. Eén integrale meldcode voor volwassenen en kinderen is daarvan een onderdeel.

Huiselijk geweld is het grootste geweldsprobleem in onze samenleving. Elk jaar vallen er in Rotterdam 17.000 slachtoffers, waaronder tien doden. Slachtoffers zijn vaak zelf niet in staat het geweld te stoppen, ongeacht of zij volwassen of kind zijn. De aanpak van huiselijk geweld vraagt om nieuwe wetgeving waarin bestaande en nieuwe maatregelen samenkomen.

Slachtoffers worden daders

Kindermishandeling is geen op zichzelf staand iets maar onderdeel van een groot maatschappelijk probleem. Kinderen die mishandeld worden of getuige zijn van geweld in het gezin lopen zeer grote kans later zelf pleger te worden of opnieuw slachtoffer. Deze overdracht van geweld van generatie op generatie moet stoppen. Plegers van huiselijk geweld zijn vaak ook de geweldplegers op straat. Om huiselijk geweld effectief aan te pakken moet de blik naar de toekomst worden gericht.

Rotterdamse meldcode

Sinds vorig najaar hebben 14 organisaties in de sectoren onderwijs, welzijn en zorg de handen ineen geslagen en de Rotterdamse Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling ondertekend. Ook de gemeente Rotterdam heeft zich verplicht deze integrale meldcode in te voeren voor al haar personeel. Dit is een eerste stap.

Op dit moment doet Rotterdam onderzoek naar wat er in de Wet Huiselijk Geweld moet komen te staan. Na de zomer komt Rotterdam met concrete voorstellen aan het Kabinet.

noot voor de redactie/