Provincie Zuid-Holland
provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 3 juni 2008

---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 3 JUNI 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 3 juni 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Geen bezwaar tegen helikopterplatform op de Nieuwe Maas
Het college van Gedeputeerde Staten heeft een verklaring van geen bezwaar verleend aan het college van B&W van de gemeente Rotterdam voor de oprichting van een heliplatform aan de Schaardijk in Rotterdam. De locatie voor het geplande platform is gelegen langs de A16, nabij de Van Brienenoordbrug. In de nabijheid bevinden zich de bedrijventerreinen De Esch, Brainpark en Rivium. Helinet BV wil een netwerk van helikopterhavens realiseren bij grote industrie- en kantoorparken in West-Europa. De aanvraag voor een drijvende steiger met een start- en landingsplaats op het water van de nieuwe Maas betreft een aansluiting op dit Europese netwerk. Op verzoek van de provincie heeft de gemeente aanvullende onderzoeken gedaan naar met name de milieuaspecten, geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat wordt voldaan aan alle wet- en regelgeving. Ook vanuit de externe veiligheid is er geen bezwaar. De Veiligheidsregio Rotterdam (VRR) heeft positief geadviseerd. Tegen de aanvraag zijn 11 zienswijzen ingediend bij het deelgemeentebestuur. Met inbegrip van de aanvullende milieuonderzoeken zijn de zienswijzen zorgvuldig weerlegd door de gemeente.

Ruimtewinst bedrijventerreinen: mogelijkheden niet overschatten
De mogelijkheden om ruimte te winnen op bestaande bedrijventerreinen zijn beperkt. Het kan bijvoorbeeld door te parkeren op het dak of functies te 'stapelen', maar dit is sterk afhankelijk van de aard van de bedrijvigheid. Kantoren, showrooms en lichte productie lenen zich er beter voor dan industriële productiebedrijven en zware logistiek. Bij de aanleg van nieuwe terreinen is een relatief hogere ruimtewinst te behalen. Daar kan intensief ruimtegebruik integraal onderdeel zijn van de aanleg en inrichting.

Dit zijn enkele conclusies die de adviesbureau's Ecorys en Inbo doen in hun rapport Ruimtewinst en kwaliteit op bedrijventerreinen. Het rapport is opgesteld naar aanleiding van eerdere discussies in Provinciale Staten over de mogelijkheden en beperkingen om daadwerkelijk ruimtewinst te boeken en te bepalen welk percentage ruimtewinst voor Zuid-Holland realistisch is.
De analyse is gebaseerd op landelijke onderzoeken en laat zien dat een ruimtewinst van 7 procent een realistische indicatie is voor bestaande bedrijventerreinen. Voor nieuwe bedrijventerreinen ligt dit percentage op 13 procent.
Wat betreft de beeldkwaliteit stellen de onderzoekers dat het raadzaam is door middel van pilots na te gaan op welke bedrijfslocaties in Zuid-Holland ingezet moet worden op een hogere beeld- en ruimtelijke kwaliteit, in het licht van de actuele discussies over de verrommeling van het landschap. Het rapport wordt naar Provinciale Staten gestuurd en zal worden gebruikt bij het opstellen van het Uitvoeringsprogramma Ruimte voor Economie dat na het zomerreces zal worden behandeld.

Cultuurplan 2009-2012: mooiere provincie en grotere deelname Zuid-Hollanders aan cultuur
De ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland versterken en het aantal mensen dat actief aan cultuur doet, verhogen: dat zijn de hoofdambities in het Cultuurplan 2009-2012 'Mooi en Meedoen', dat 3 juni door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. De ambities zijn verder uitgewerkt naar actiepunten zoals een Cultuurmenu voor elke basis- en middelbare school in Zuid-Holland, betere toegankelijkheid van de molens in onze provincie om meer toeristen te trekken, een plan dat voorziet in een podium voor geschiedenis en cultuur in de bibliotheek, en de koppeling van kunst aan enkele grote werkzaamheden in de openbare ruimte.

Het Cultuurplan 2009-2012 bevat de kaders, ambities en visie voor het cultuurbeleid van Zuid-Holland voor de komende jaren. De uitgangspunten zijn eerder bepaald in dialoog met externe partners. Het plan wordt 25 juni behandeld door Provinciale Staten. Het concept Cultuurplan is te vinden op de website via Thema's >> Samenleving en Cultuur >> Cultuur.

Voornemen voor goedkeuring bouwplannen Ouddorp en Middelharnis
Gedeputeerde Staten hebben het voornemen om bestemmingsplannen en bouwplannen van de gemeenten Goedereede en Middelharnis goed te keuren. Dit ondanks het feit dat deze plannen afwijken van het geldende streekplan Zuid-Holland Zuid 2000. Concreet gaat het om het voornemen goedkeuring te verlenen voor woningbouwlocatie Oosterpark in Ouddorp, gemeente Goedereede en het uitbreiden van sportvelden en het voor woondoeleinden bestemmen van het bungalowpark Nieuw Zeeland in de gemeente Middelharnis.
Eind 2006 werd een start gemaakt voor de herziening van streekplan Zuid-Holland Zuid 2000. Over deze streekplanherziening is overleg gevoerd met de gemeenten van Goeree-Overflakkee. Op verzoek van de gemeenten hebben Provinciale Staten afgezien van een streekplanherziening. Als gevolg daarvan konden een aantal toezeggingen aan de gemeenten die strijdig waren met het huidige streekplan niet worden betrokken in een partiële herziening. In het streekplan is echter een bepaling opgenomen dat bij gebleken noodzaak afgeweken kan worden van het streekplan. Hiervoor moet een bepaalde procedure worden gevolgd. Deze procedure houdt in dat de Provinciale Planologische Commissie wordt gevraagd te adviseren over het voornemen van GS. Het voornemen wordt daarnaast ook besproken in de Statencommissie Ruimte en Wonen. Bij een positief advies kunnen de bouw- en bestemmingsplannen van de gemeenten Goedereede en Middelharnis door GS worden goedgekeurd.

Provincie kiest voor strategische regierol in veiligheid
De rol van de provincie Zuid-Holland in het veiligheidsdomein verschuift van toetsing naar strategie op bovenregionaal niveau. De provincie kan de meeste meerwaarde bieden bij vraagstukken van ruimtelijke ordening, voorbereiding op overstromingen en het werken aan een slagvaardiger bestuur. Dat blijkt uit de Veiligheidsagenda 2008-2011, die door GS is vastgesteld.

Met de strategische regierol is de provincie de schakel tussen de beleidsterreinen openbare orde en veiligheid, ruimtelijke ordening, water, milieu en externe veiligheid. Zuid-Holland maakt de afwegingen voor veiligheid integraal door de risico's in beeld te brengen, te sturen op de vraag hoe ermee om te gaan (wat is acceptabel, wat niet en welke maatregelen kun je nemen) en door in het geval van botsende belangen te kiezen.

In de beperkte ruimte van Zuid-Holland neemt de spanning tussen functies de komende jaren toe. Weging van risico's en het nemen van maatregelen moeten zorgvuldig worden gedaan. De provincie stuurt hierin op basis van de Wet Ruimtelijke Ordening. Het grootste risico voor Zuid-Holland is een grootschalige overstroming. De provincie is nodig voor regie op de bovenregionale samenwerking tussen rijk, provincies, veiligheidsregio's en waterschappen. Maatregelen op korte termijn (zoals kustversterking) en langere termijn (zoals aanpassing van de ruimtelijke ordening aan de klimaatverandering) zijn of worden genomen.

Met de invoering van de Wet Veiligheidsregio's (waarschijnlijk begin 2009) verandert de taak van de provincie in de operationele fase van een ramp of crisis. De Commissaris van de Koningin behoudt zijn algemene zorg voor openbare orde en veiligheid en zijn toezichtsrol. Ook kan hij aanwijzingen geven aan de voorzitter van de veiligheidsregio. Om slagvaardig te kunnen werken, moet de CdK blijvend een goede informatiepositie hebben, met name in de veiligheidsregio's.

Subsidies

Aan Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland in Leiden is een subsidie verleend van ¤ 186.667,- voor het project Begeleiding Risicogezinnen.
Aan Stadsgewest Haaglanden is een subsidie verleend van maximaal ¤ 540.000,-.
GS hebben ingestemd met de benoeming van de heer mr. A.M.H.Th. Koemans en dhr. Paul van der Heijden als nieuwe leden van de raad van commissarissen van Omroep West.

---

GEGEVENS WIJZIGEN / UITSCHRIJVEN:
http://pzhezine.ezines.i-park.nl/frontend/IPARKMAIL_PZHEZINE/unsub.cfm?uid=617&clist=23