Gemeente Nijmegen
Spring architecten ontwerpt voorzieningenhart Willemskwartier

Spring architecten uit Rotterdam is aangewezen als architect voor het nieuw te bouwen voorzieningenhart in het Willemskwartier. Het multifunctionele gebouw komt centraal in de wijk te liggen en moet eind 2010 klaar zijn. Het centrum vormt een belangrijk onderdeel van de vernieuwing en verbetering van het hele Willemskwartier. Het zal in de toekomst plaats bieden aan functies die nu nog verspreid in de wijk liggen zoals wijkcentrum De Vrijbuiter en basisschool Groot Nijeveld. De eerste ideeën van Spring architecten worden tijdens een informatieavond op 16 juni aan de wijk gepresenteerd.

Het voorzieningenhart komt op de hoek Thijmstraat/Willemsweg. Hiervoor moeten een aantal huurwoningen van Portaal worden gesloopt. In goed overleg met de bewoners zijn hiervoor al concrete stappen gezet.

In de visie van Spring architecten krijgt het voorzieningenhart een open, transparant en uitnodigend karakter met aandacht voor goede bereikbaarheid en veiligheid. Daarom kiest Spring voor een gebouw waarbij veel glas wordt gebruikt, zodat je als het ware 'door het gebouw heen' kunt kijken. De hoofdingang komt aan de straatkant waar bezoekers kunnen parkeren en de bus in de buurt stopt. Voor een veilig bereik van de basisschool en kinderopvang krijgen deze voorzieningen een eigen ingang.

De locaties van de huidige voorzieningen in Willemskwartier liggen vooral in de randen van de wijk. Het gevolg hiervan is dat gebruikers niet uit de gehele wijk afkomstig zijn, maar veelal uit de directe omgeving. De Willemsweg werkt daarbij als een barrière. Voorzieningen ten oosten van de Willemsweg worden in de praktijk vrijwel niet bezocht door bewoners vanuit het westen van de wijk en vice versa. Door het samenbrengen van functies in een centraal gelegen en modern voorzieningenhart, beoogt de gemeente om deze 'versnippering' op te heffen zodat de voorzieningen daadwerkelijk door bewoners vanuit de gehele wijk gebruikt gaan worden.

Het voorzieningenhart vormt de bekroning van de vele veranderingen die plaatsvinden op het gebied van leefbaarheid en woningbouw in de wijk. Nieuwbouw is onlangs door Portaal opgeleverd aan de Genestetlaan en de voorbereidingen zijn volop gaande voor nieuwbouw in het oostelijk deel van het Willemskwartier. Ook is het winkelgebied aan de kop van de Willemsweg opgeknapt.

Eind november 2007 is de Europese aanbesteding voor het voorzieningenhart gestart. In april 2008 hebben vijf bureaus hun visie op het te bouwen voorzieningenhart gepresenteerd aan de Beoordelingscommissie Willemskwartier. In deze commissie waren ook de toekomstige gebruikers en de wijkraad Willemskwartier vertegenwoordigd. Burgemeester en wethouders zijn akkoord gegaan met de keuze van de beoordelingscommissie.

Spring presenteert op 16 juni 2008 vanaf 19.30 uur in basisschool Groot Nijeveld
(Tollenssstraat 1) haar ideeën voor het voorzieningenhart aan de wijk. De avond vormt ook de start voor het verdere ontwerpproces, waarin bewoners kunnen meedenken en -praten.
Ter info: Spring architecten heeft in Nijmegen ook het voorzieningenhart De Ster ontworpen.

---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud.
De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Datum Nummer persbericht
5 juni 2008 080605R