Provincie Antwerpen

5 juni 2008

Investeren in samenwerking met China loont

Gedeputeerden Ludo Helsen en Inga Verhaert van het provinciebestuur van Antwerpen maken de balans op van het eerste werkingsjaar van het Antwerp China Development Agency (ACDA) tijdens hun missie in China

----------
In juni 2007 opende het Antwerpse provinciebestuur een "Antwerp China Development Agency" in Beijing. Gedeputeerde Ludo Helsen en Inga Verhaert zijn momenteel op werkbezoek in China en maken de balans op van het eerste werkingsjaar. Het investeren in samenwerking met China loont. 76 Antwerpse en Chinese bedrijven konden al gebruik maken van de expertise en eind juni vertrekt er onder leiding van gedeputeerde Koen Helsen een economische missie naar China om contacten te leggen in Shangai, Ningbo, Tianjin en Beijing.

Aan het begin van de nieuwe provinciale legislatuur, in december 2006, besloot de deputatie om opnieuw een pioniersrol op te nemen in het China-beleid. Er werd beslist een kantoor in China te openen. Dit om enerzijds de relaties met zusterprovincie Shaanxi te verdiepen én anderzijds de economische kansen in de rest van China nog beter te benutten. Ook in 1985 speelde het provinciebestuur van Antwerpen reeds een voortrekkersrol, toen het als allereerste lokale bestuur in België een samenwerkingsakkoord afsloot met een Chinese zusterprovincie.

In april 2007 keurde de Antwerpse provincieraad het jaarlijks werkingsbudget goed. Diezelfde maand nog werd Alice Cooman aangesteld als opdrachthouder van het provinciale kantoor in Beijing, China. Mevrouw Cooman is Sinologe van opleiding en verbleef jarenlang in China. Zij kent Antwerpen en het samenwerkingsverband met de zusterprovincie zeer goed en wordt vaak gevraagd als vertaler-tolk Chinees-Nederlands bij plechtigheden met hoogwaardigheidsbekleders.

Op 16 juni 2007 werd het kantoor in Beijing geopend door ZKH prins Filip in aanwezigheid van gedeputeerde Koen Helsen (provincie Antwerpen) en mevrouw Liu Xianlian (provincie Shaanxi). Het kantoor kreeg de naam mee van Antwerp China Development Agency (ACDA) en werd officieel erkend door de Chinese overheid op 15 augustus 2007.

Stand van zaken Antwerp China Development Agency

Nauwelijks een jaar na de oprichting van het provinciaal kantoor kunnen de gedeputeerden Ludo Helsen en Inga Verhaert tijdens hun missie in China reeds de balans opmaken van het harde werk dat het afgelopen jaar verzet is. De gedeputeerden waren in Xi'an (Shaanxi) van 30 mei tot en met 2 juni 2008 en in Beijing van 3 tot en met 4 juni.

Gedeputeerde Ludo Helsen: "Ik ben ervan overtuigd dat het provinciebestuur sneller kan reageren op de uitdagingen die China biedt dankzij de aanwezigheid van ons kantoor in Beijing. We zien sneller kansen die zich aandienen in ons samenwerkingsakkoord met Shaanxi en in de economische samenwerking in het algemeen. Door de aanwezigheid hier ter plaatse, gaat de communicatie sneller en kunnen meer netwerken aangeboord en uitgebouwd worden. Er staan momenteel veel projecten op stapel die geïnitieerd en begeleid worden door ons kantoor hier in Beijing."

Stand van zaken m.b.t. de economische samenwerking

Binnen het domein van de economische samenwerking werden er in het afgelopen jaar 76 Antwerpse en Chinese bedrijven en organisaties geholpen door ACDA. Vele bedrijven contacteren ACDA rechtstreeks. Sommige vragen worden gesteld door de VOKA's Antwerpen, Mechelen of Kempen. De vragen van de bedrijven zijn zeer verscheiden van aard, gaande van algemene vragen om hulp om de Chinese markt te verkennen tot het zoeken van een zeer specifiek product. Gezien onze zeer bevoorrechte relatie met Shaanxi worden vragen vanuit heel Vlaanderen over deze regio naar ons doorgespeeld.

Er werd ook geïnvesteerd in de uitbouw van de samenwerking met de havenstad Tianjin. Op 19 september 2007 ontving Antwerpen een delegatie bedrijven uit Tianjin en vonden B2B-sessies plaats. En op 20 september 2007 werd het vernieuwde China Europe Distribution Center van Tianjin Liho geopend in Wommelgem.

Bovendien zal POM Antwerpen onder leiding van gedeputeerde Koen Helsen einde juni een economische missie organiseren samen met het Antwerps Havenbedrijf. Hierbij staan Shangai, Ningbo, Tianjin en Beijing op het lijstje.

De goede economische resultaten zijn mogelijk dankzij een intensieve samenwerking in Beijing tussen het provinciaal Antwerps kantoor, Flanders Investment & Trade, het dienstencentrum Kingsphere, de ambassade en het consulaat. Bovendien wordt momenteel ook een netwerk uitgebouwd met relevante economische partners in China.
Maar ook in Antwerpen zelf wordt door POM Antwerpen de samenwerking rond investeringspromotie afgestemd met alle betrokken actoren ter plaatse (vb. VOKA's, FIT...).

Stand van zaken m.b.t. het vriendschapsakkoord met Shaanxi

Naast de economische samenwerking wordt ook de samenwerking met de zusterprovincie Shaanxi verder geïntensifieerd via het kantoor in Beijing. Het vriendschapsakkoord is ontstaan in 1985, als steunbetuiging voor de toenmalige investering van Janssen Farmaceutica in Xi'an en is tot op vandaag nog steeds een ideale basis voor concrete projectwerking. In China is vriendschap immers een essentiële sleutel tot succes. Tijdens deze missie konden de gedeputeerden in Xi'an reeds de eerste vruchten plukken van het werk dat het afgelopen jaar achter de schermen is gebeurd.

Met middelen van de provincie Antwerpen werd de afgelopen maanden een stuk weg aangelegd in een gebied dat vorig jaar erg geleden heeft onder de overstromingen. De gedeputeerden wandelden over het nieuwe stuk weg 'Antwerpen-Shaanxi, Road of Friendship' in Zhasui en luisterden naar de plannen die het Chinese provinciebestuur heeft met dit gebied dat zeker toeristisch potentieel heeft.

Op cultureel vlak werd in Xi'an een Memorandum of Understanding getekend voor de organisatie van een tentoonstelling over de Tang Dynastie die zal plaatsvinden in Antwerpen van half december 2009 tot half maart 2010. Deze tentoonstelling zal deel uitmaken van Europalia China. Gedeputeerde voor Cultuur Ludo Helsen is verheugd: 'Het is uniek dat een volledige tentoonstelling wordt gewijd aan het thema van de Tang-dynastie. Alhoewel de onderhandelingen niet altijd even gemakkelijk waren, ben ik zeer tevreden met het resultaat. Ik heb ter plaatse een aantal artefacten kunnen bekijken en ben ervan overtuigd dat we in Antwerpen, na de succesvolle Han tentoonstelling in 2006, opnieuw een topper van formaat kunnen presenteren.'

Voor landbouw en plattelandsontwikkeling verwacht Antwerpen een delegatie van Chinese experten begin 2009 voor kortlopende training in de pluimveesector.
De Antwerpse delegatie werd in Xi'an ook heel hartelijk ontvangen in Children's Village. Dit initiatief heeft in Xi'an, dankzij de vrijwilligers van de vzw Morning Tears (waaronder ook heel wat Belgen), al heel veel kinderen geholpen. Een cheque zal door gedeputeerde Ludo Helsen wordt overhandigd namens het Antwerps personeel aan 2 jongeren van Children's Village. Zij kunnen met dit geld 1 jaar hoger onderwijs volgen.

Op het vlak van onderwijs zullen 6 Antwerpse studenten gestuurd worden naar de Shaanxi Northwest University (Xibei Daxue) vanaf augustus 2008 (in plaats van de huidige 4 studenten). Het bezoek aan de Academie voor ontwerpers & designers (Xi'an Polytechnic University) was zeer vruchtbaar. Er zal de volgende maanden onderzocht worden of een verdere samenwerking rond mode met Antwerpen mogelijk is. Gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert voegt hieraan toe: 'Vanuit dit vriendschapsakkoord dragen we ook graag ons steentje bij in besprekingen tussen partners. De afgelopen dagen heb ik samen met de Decaan van UAMS, Frank Bostyn, een bespreking gevoerd met Li Yuan, de decaan van de prestigieuze School of Management Xi'an Jiaotong University, om hun verdere samenwerking te ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat de aanwezigheid van Antwerpen hier ter plaatse nuttig kan zijn om ook academische samenwerking aan te moedigen.'

In Beijing stond een bezoek aan de Beijing nº55 high school op het programma. Het Provinciaal Instituut van Antwerpen (PIVA) is de enige Vlaamse school die deel uitmaakt van het Chinese programma 'Heart-to-Heart', dat werd opgestart naar aanleiding van de Olympische Spelen. Gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert, ondertekende in de Chinese school het Memorandum voor een verdere samenwerking. De Vlaamse studenten zullen de volgende weken nog een interculturele voorbereiding krijgen en worden door hun Chinese klasgenootjes opgewacht in Beijing op 11 juli 2008. Dankzij de brug die het kantoor hier ter plaatse vormt tussen de twee scholen, loopt de communicatie vlot.

In het nieuwe National Centre for the Performing Arts in Beijing woonde de delegatie op 3 juni het concert bij van het Vlaams Filharmonisch Orkest onder leiding van Philippe Herreweghe.

Aardbeving in Shaanxi

Tot slot heeft de deputatie ook snel ingespeeld op de problematiek van de aardbeving in China. Op voorstel van de gedeputeerde voor Ontwikkelingssamenwerking, Inga Verhaert, werd 12.500¤ voorziien voor steun aan het getroffen gebied ten zuiden van de provincie Shaanxi. In de provincie vielen 121 doden en zijn meer dan 50.000 mensen dakloos geworden. Een symbolische cheque werd overhandigd in Xi'an. Met de middelen van alle zusterprovincies samen zal het provinciebestuur van Shaanxi een nieuwe lagere school bouwen in het getroffen gebied.

Conclusie

Gedeputeerde Ludo Helsen besluit als volgt: 'Om de samenwerking met China te doen slagen is volharding, visie, vriendschap en vakkennis nodig. De politieke wil om samen te werken hebben we in Antwerpen altijd gehad. De visie van waar we naar toe willen hebben we geleidelijk aan uitgebouwd en passen we aan naargelang de evolutie van China en onze zusterprovincie. De pioniersrol die we steeds hebben opgenomen, geeft ons een koppositie in het peloton en daar ben ik verheugd om. Samenwerken met China, zonder te investeren in vriendschappelijke banden, is niet mogelijk.
De optie om voor een 2-sporenbeleid te kiezen in de provincie Antwerpen is dan ook een piste die rendeert. En tot slot is de kennis van de taal en de cultuur van China absoluut noodzakelijk om een dergelijke samenwerking te doen slagen. Met ons kantoor in China hebben we alle troeven in handen om nog een lang verhaal te schrijven'

Noot voor de pers:

Perscontact:
Tanja Mattheus
Directeur Economie & Internationale Samenwerking
tel. + 32. 473/81.14.76
tanja.mattheus@admin.provant.be

NB zij maakt deel uit van de delegatie die momenteel in China is.