Vrije Universiteit Amsterdam
Persbericht

VWO-scholieren winnen geldprijzen en reis naar Lapland

Prijzen voor beste profielwerkstukken

Vier profielwerkstukken van vwo-scholieren uit heel Nederland zijn woensdag 4 juni op de Vrije Universiteit in de prijzen gevallen. De winnende scholieren komen uit alle windstreken van het land. De winnaars gaan met andere genomineerde scholieren vrijdag 6 juni een dagje naar de Space Expo van ESA in Noordwijk. Ze hebben de unieke mogelijkheid om het internationale testcentrum bij Estec waar satellieten worden getest, te bekijken.

De faculteiten Exacte Wetenschappen en Aard- en Levenswetenschappen van de VU organiseerden deze profielwerkstukkenwedstrijd voor 6 vwo-scholieren. Er waren in totaal 38 profielwerkstukken bij de vakjury ingeleverd, die bestond uit wetenschappers van de twee faculteiten.

Tom Spangenberg en Lars Driessen van het Mgr. Frenken College in Oosterhout zijn de makers van het beste werkstuk. Zij wonnen met hun werkstuk De vlucht van een frisbee duizend euro. Het werkstuk Gevoeligheid ten (vinger)top van Ellen Carbo en Melissa Chen van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem was goed voor de tweede prijs: vijfhonderd euro.

Scholieren die een werkstuk met een ecologisch thema hadden ingeleverd, maakten kans op een reis naar Lapland met ecologen van de VU. Die reis vindt plaats van 3 tot en met 10 juli. Het winnende werkstuk is geworden: Spitsbergen; wat is de invloed van de mens? Het is geschreven door Annemette Scheltema van het St. Michael College in Zaandam.

De publieksprijs was tenslotte voor Joost Caumans en Joost van Erp van het Staring College in Lochem. Hun profielwerkstuk ging over de invloed van passage door het verteringskanaal op kiemkracht van zaden. Zij kregen voor hun werkstuk tweehonderd euro.