Ingezonden persbericht

Jonge Socialisten: Partijcongres moet identiteit PvdA herstellen

* JS: "het is vijf voor twaalf voor de PvdA"
* PvdA-jeugd wil congres opschudden met voorstellen voor nieuw idealisme en herstel van een duidelijke koers

De Jonge Socialisten in de PvdA dienen op het PvdA-partijcongres van 13 en 14 juni voorstellen in om de PvdA haar kleur terug te geven en een nieuwe koers uit te stippelen. Volgens de PvdA-jongeren kan het zo niet langer met de partij en moet het partijcongres de partijleiding een flinke stapel huiswerk meegeven. Op 1 mei kaartte de JS de problemen aan via een lezing met als centrale boodschap dat het vijf voor twaalf is voor de PvdA.

De JS stelt aan het partijcongres voor de problemen (de onduidelijkheid over waar de PvdA voor staat, het ogenschijnlijke gebrek aan een strijdwaardig en bindend ideaal, het gebrek aan passie en strijd) te benoemen en de partijleiding op te dragen niet langer af te wachten maar vol de aanval in te zetten op een aantal cruciale punten. Verder spreekt de JS-motie uit dat het primair de verantwoordelijkheid van de partijleider is dat er onduidelijkheid bestaat over de partijkoers en dat hij daar dus meer aan moet doen. Als hem dat niet lukt moet hij volgens de JS andere taken afstoten.

Naast de centrale "vijf voor twaalf"-motie heeft de JS ook moties ingediend voor een OV-kaart voor MBO'ers van 16 en 17, een oproep aan Bussemaker en Balkenende om niet naar de openingsceremonie van de Spelen te gaan, een oproep aan partijgenoten die teveel overheidsgelden hebben ontvangen om hun teveel verkregen bedragen terug te betalen, en om de om-en-om-verhouding van mannen en vrouwen op kandidatenlijsten af te schaffen. De partijleiding roept het congres overigens op om alle JS-moties af te wijzen.

Opvallend detail is nog dat de partijleiding de JS-motie om een einde te maken aan de om-en-om-verdeling op kandidatenlijsten ook af wil wijzen. De motie is namelijk bijna een letterlijke kopie van de passage daarover uit het door de partij breed omarmde partijrapport van de commissie-Vreeman. Impliciet betekent dat dus dat dat rapport met terugwerkende kracht wordt afgewezen.

---

De centrale motie "vijf voor twaalf" vindt u hier en de overige door de JS ingediende moties vindt u via deze link. De besluiten uit de motie over positieve discriminatie zijn een letterlijke kopie van de tekst van het rapport "de scherven opgeveegd" van de commissie-Vreeman dat werd opgesteld naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag, maar de motie heeft niettemin een negatief pre-advies gekregen.



Ingezonden persbericht