Gemeente Den Haag
G4 blij met brief minister Vogelaar
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn blij dat het kabinet de noodzaak van rijksmiddelen heeft onderkend en hiervoor tot 2010 geld beschikbaar heeft gesteld. Minister Vogelaar stuurde hierover een brief naar de Tweede Kamer. Om de wijkaanpak tot een succes te maken is het wel noodzakelijk dat ook na 2010 financiële zekerheid wordt geboden door het rijk. Op dit moment is daar nog geen zicht op. De wijkaanpak loopt tot 2018. De G4 dringen er bij het kabinet op aan hier op korte termijn afspraken over te maken. De huidige toezegging van minister Vogelaar zien zij hierbij als een stap in de goede richting.
Het Rijk laat zien dat het ook verantwoordelijkheid neemt voor de aanpak van wijken. De G4 zijn daar blij mee: De aanpak van de krachtwijken vergt in de komende jaren miljarden investeringen. De corporaties en de gemeenten nemen het grootste deel van deze investeringen voor hun rekening. De G4 hebben van het begin af aan gesteld dat aanvullende rijksmiddelen noodzakelijk zijn. Simpelweg omdat een deel van de maatregelen anders niet kan worden uitgevoerd waardoor de gewenste integrale aanpak vastloopt.
Daarnaast moet nagedacht worden over de beschikbare middelen voor stadsvernieuwing en stedelijke ontwikkeling. Dit is een belangrijke basis om verbeteringen uit te kunnen financieren. De G4 wil graag betrokken worden bij onderzoek wat hiernaar door het Rijk wordt uitgevoerd.
De steden zijn individueel nog in onderhandeling over de laatste details van de charters. Gemeente Utrecht is er al uit en ondertekent maandag a.s. de overeenkomst met de minister. In de andere steden moet het college van B&W nog de definitieve beslissing nemen.

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen: Milja de Zwart, 070-3532018 of 06-21803677, of Inge Freriksen, 070-3532622 of 06-21278785.