Gemeente Utrecht

Oorzaak scheefstand kademuur Stadhuisbrug Utrecht bekend

De oorzaak van de scheefstand van de kademuur aan de Stadhuisbrug komt door een verzakking in de fundering van de muur onder het water. Dat stelt de gemeente na onderzoek vast. Een gedeelte van de Stadhuisbrug wordt vanaf vandaag tijdelijk met paaltjes afgesloten voor al het autoverkeer. Onderzoek naar de herstelmogelijkheden moet uitwijzen hoe de scheur gerepareerd moet worden en hoe lang de afsluiting gaat duren.

De kademuur helt richting het water. Duikinspectie heeft aangetoond dat de fundering onder het water is aangetast. Daardoor is de kademuur gaan verzakken en is een grote scheur ontstaan in het keldergewelf die doorloopt tot in de kademuur. Het gevolg is dat de kademuur is losgeraakt van het gewelf.

Afsluiting
Om verdere scheefstand te voorkomen door verkeersbelasting, wordt de Stadhuisbrug met paaltjes afgesloten voor al het autoverkeer. De paaltjes worden geplaatst aan het begin van de Stadhuisbrug bij de Ganzenmarkt en bij het begin van de verbreding. Fietsers en voetgangers kunnen dit gedeelte wel blijven passeren.

Herstellen van de schade
De gemeente gaat nu bekijken hoe de schade te herstellen. Eerst moet de fundering onder het water gerepareerd worden. Daarna moet weer een verbinding gemaakt worden tussen de kademuur en het gewelf. De gemeente hoopt in het najaar te kunnen beginnen met de herstelwerkzaamheden.

Bevoorradingsverkeer
Bedrijven en winkels in de buurt van het Stadhuis worden vriendelijk verzocht hun toeleveranciers op de hoogte te stellen van de afsluiting van het gedeelte de Stadhuisbrug. Bevoorradingsverkeer kan keren op de Stadhuisbrug en de stad via Oudkerkhof verlaten of tijdens de venstertijden (tijden waarop bevoorradingsverkeer het winkel- en wandelgebied in mag) via de Choorstraat en de Zadelstraat de stad uit rijden. De venstertijden zijn van maandag t/m zaterdag van 06.00 uur tot 11.00 uur en van 18.00 uur tot 19.00 uur, en op donderdagavond van 21.00 uur tot 22.00 uur.

Kanjersubsidie voor werven
Vorige maand heeft de gemeente Utrecht een kanjersubsidie ontvangen van het ministerie van OCW voor het restaureren van de Utrechtse werven. De kosten voor het herstel van de kademuur worden daaruit betaald.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Stadswerken, 030 - 286 40 98.