Ingezonden persbericht



Noord-Hollandse ziekenhuizen versterken samenwerking
met nieuw glasvezelnetwerk Zorgring NHN
Eurofiber gaat vier ziekenhuizen verbinden via supersnel netwerk - Gezamenlijk gebruik van applicaties en apparatuur maakt het mogelijk kosten te besparen en zorg te verbeteren

Utrecht, 5 juni 2008 - Eurofiber, aanbieder van onbelichte glasvezelverbindingen en Ethernetdiensten, heeft de opdracht gekregen om een glasvezelnetwerk te realiseren voor Zorgring Noord-Holland Noord (NHN). Het nieuwe glasvezelnetwerk zorgt ervoor dat de aangesloten ziekenhuizen samen en dus kostenefficiënt kunnen profiteren van geavanceerde en kostbare applicaties en apparatuur. Zorgring NHN, een samenwerkingsverband tussen verschillende zorgorganisaties in Noord-Holland Noord, biedt beveiligde elektronische communicatiediensten aan zorgverleners in de regio.

Met het glasvezelnetwerk stelt Zorgring NHN vier ziekenhuizen - in Alkmaar, Den Helder, Purmerend en Zaandam - in staat om snel grote hoeveelheden gegevens uit te wisselen. Hierdoor kunnen ze de toepassing van bedrijfsmatige en medische applicaties en apparatuur delen. Belangrijke aanleiding voor de realisatie van het netwerk is de behoefte om het gezamenlijk gebruik van de scanner (geplaatst in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA)) voor het NUcleaire GEneeskunde Samenwerkingsverband (NUGES) te vergemakkelijken. Het versturen van een bestand met gescande beelden over het huidige kopernetwerk duurt ruim een uur, straks via de glasvezelverbinding gaat dit in enkele minuten. Het Gemini en het MCA werken zeer intensief samen; zowel back-ups als uitslagen kunnen dan snel verstuurd worden. Het Waterland Ziekenhuis maakt voor het pathologisch en microbiologisch laboratorium gebruik van de diensten van het Zaans Medisch Centrum. Het glasvezelnetwerk faciliteert snellere onderlinge communicatie en verzending van onderzoeksuitslagen. Ook kan het Waterland Ziekenhuis via het snelle netwerk haar Zorgplatform aanbieden aan andere zorgverleners.

Naast informatieuitwisseling maakt het netwerk de inzet van innovatieve toepassingen mogelijk, zoals videoconferencing, IP-telefonie, centrale dataopslag en patiëntentertainment. Ook snelle internetaansluiting tegen een lage prijs behoort tot de mogelijkheden. Met deze toepassingen kunnen de ziekenhuizen fors besparen op kosten en tegelijk hun zorg en dienstverlening verbeteren. Daarnaast zullen de ziekenhuizen ook de glasvezelring benutten om hun eigen buitenlocaties te ontsluiten.

"Zorgverleners gaan steeds meer samenwerken, informatie uitwisselen en gebruikmaken van elkaars faciliteiten", verklaart Margriet Miedema, directeur Zorgring NHN. "Met het glasvezelnetwerk dat Eurofiber voor ons realiseert, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Zowel door de enorme bandbreedte, als door de flexibiliteit zelf te kunnen bepalen welke diensten we hierop aanbieden. We hebben alles in eigen hand. Een groot voordeel is dat het netwerk relatief eenvoudig te beheren is. We kunnen met virtuele netwerken werken, in plaats van met alleen fysieke verbindingen, en het dataverkeer centraal routeren.".

Het Zorgring-glasvezelnetwerk wordt in Amsterdam gekoppeld aan het netwerk van de Amsterdamse Ziekenhuizen (Manza-net) en aan het netwerk van de ziekenhuizen in Kennemerland. Snelle communicatie tussen zorgverleners binnen de verschillende regio's wordt dan mogelijk. Verder zal Zorgring ook het glasvezelnetwerk aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Zorgring (gecertificeerd Zorg Service Provider) is al met zijn kopernetwerk op het LSP aangesloten.

Vlnr. Alex Goldblum (algemeen directeur Eurofiber), Hans Kedzierski (voorzitter bestuur St. Zorgring en Raad van Bestuur Medisch Centrum Alkmaar), Piet Wesseling (Raad van Bestuur Zaans Medisch Centrum).

- Einde bericht -

Over Eurofiber
Eurofiber is een gespecialiseerde aanbieder van managed dark fiber-verbindingen en Ethernetdiensten vanaf 10 Mbps. Het fijnmazige glasvezelnetwerk heeft momenteel een omvang van ruim 8.000 kilometer en wordt continu uitgebreid. Ruim 25% van het internetverkeer in Nederland gaat over het netwerk van Eurofiber. Van het mobiele communicatieverkeer is dat ruim 50%.

Eurofiber staat voor vrijheid om te kiezen en ruimte om te groeien. Het onafhankelijke netwerk geeft organisaties een vrije keuze uit de diensten die zij op hun glasvezelverbinding willen inzetten en uit de dienstenleveranciers. Het wijdvertakte netwerk, het diverse productaanbod en de mogelijkheid om de bandbreedte op ieder moment te verhogen, bieden ruimte om te innoveren en te groeien. Voor meer informatie: www.eurofiber.com

Over Zorgring Noord-Holland Noord
St. Zorgring is een regionaal netwerk, opgericht door zorgverleners met als taak het bevorderen en faciliteren van veilige elektronische communicatie tussen zorgverleners: de juiste informatie van de juiste patiënt voor de juiste zorgverlener op het juiste moment.

St. Zorgring biedt een breed spectrum van ICT-diensten aan zorgverleners in Noord Holland via haar beveiligd zorgnetwerk. Het netwerk van Zorgring is gecertificeerd door NICTIZ en voldoet aan de strenge eisen voor een Zorg Service Provider (ZSP). Meer dan 300 zorginstellingen in Noord Holland zijn op het Zorgring-netwerk aangesloten.

Via het netwerk verzorgt Zorgring de berichtendienst voor de communicatie tussen ziekenhuizen, huisartsenposten, apothekers en huisartsen. Zorgring handelt dagelijks enkele duizenden berichten af voor de aangesloten zorgverleners. Daarnaast host de organisatie verscheidene applicaties voor de huisartsen en voor de huisartsen-posten. Tevens verzorgt Zorgring o.a. 7*24 het lokale systeembeheer voor huisartsenposten. Via het beveiligde netwerk kunnen meer dan 150 huisartsen de digitale informatie over hun patiënten bekijken in het MCA en meer dan 50 huisartsen in het Westfries Gasthuis. Meer informatie: www.zorgring.nl