Provincie Zuid-Holland
Cultuurplan 2009-2012: mooiere provincie en grotere deelname Zuid-Hollanders aan cultuur

De ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland versterken en het aantal mensen dat actief aan cultuur doet, verhogen: dat zijn de hoofdambities in het Cultuurplan 2009-2012 'Mooi en Meedoen', dat

3 juni door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. De ambities zijn verder uitgewerkt naar actiepunten zoals een Cultuurmenu voor elke basis- en middelbare school in Zuid-Holland, betere toegankelijkheid van de molens in onze provincie om meer toeristen te trekken, een plan dat voorziet in een podium voor geschiedenis en cultuur in de bibliotheek, en de koppeling van kunst aan enkele grote werkzaamheden in de openbare ruimte.

Cultuur maakt mensen bewust van hun identiteit, kan inspireren, talenten tot bloei laten komen en verbroederen. Cultuur draagt bij aan een beter woon- en vestigingsklimaat en daarmee aan de economische doelstellingen van de provincie, waardoor het een volwaardige plek verdient bij de inrichting van de openbare ruimte. De provincie benut de kansen die daarvoor worden geboden in de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, die per 1 juli in werking treedt: onder meer in de Provinciale Structuurvisie die daaruit voortvloeit, worden culturele landschappen, structuren en objecten gekoppeld aan ruimtelijk beleid.

Cultureel aanbod voor alle Zuid-Hollandse scholieren

De komende jaren wil de provincie vooral dat mensen actief deelnemen aan cultuur, te beginnen met schoolgaande jongeren. Het bestaande Cultuurmenu wordt daarom uitgebreid en biedt dan aan alle PO- en VO-scholen een programma met kunst, media en cultureel erfgoed, in te passen in het aanbod in de eigen directe omgeving.

Meer toeristen en dagjesmensen voor molens

Om de toeristische en recreatieve potentie van de Zuid-Hollandse molens nog beter te benutten, richt de provincie zich de komende jaren op de informatievoorziening en de bereikbaarheid. Via internet wordt actuele informatie beschikbaar gesteld over wanneer welke molens open zijn. Een flink deel van de Zuid-Hollandse molens wordt gemakkelijker bereikbaar met het openbaar vervoer, te voet, op de fiets of over water. Dat is niet in de laatste plaats van toepassing op Kinderdijk: 2009 en 2010 worden gebruikt om de bereikbaarheid van dit Unesco werelderfgoed te verbeteren en de toeristische aantrekkingskracht beter te benutten.

Waar mogelijk zal de provincie de vrije windvang van de Zuid-Hollandse molens (de 'molenbiotoop') herstellen. Het Deltaplan Molens moet in 2012 de restauratie-achterstanden hebben weggewerkt.

Cultuurhistorie en bibliotheken: sterke combinatie

Bibliotheken vervullen een duidelijke functie op het gebied van maatschappelijke participatie: door hun informatiefunctie en hun rol als ontmoetingsplaats stimuleren ze het lezen en laten ze burgers participeren in de samenleving. Het nog te ontwikkelen plan 'historie in de bibliotheek' beschrijft hoe onze geschiedenis voor het voetlicht kan worden gebracht voor een groot publiek.

Net als in het Zuid-Hollands Jaar van de Landgoederen 2008, worden ook in de komende themajaren (Limes en Fort Wierickerschans in 2009, Historische waterlinies en Vaarwegen in 2010, Molens en Kinderdijk in 2011) de bibliotheken benaderd om aandacht te besteden aan dit Zuid-Hollands erfgoed.

Kunst in uitvoering

De percentageregeling kunst bij infrastructurele projecten, die Zuid-Holland sinds 2003 hanteert, wordt voortgezet. De aanleg van de N470 was het eerste project waar de regeling werd toegepast, en naar tevredenheid. De verandering van de omgeving komt met behulp van kunst tot leven. Bij de aanleg van de RijnGouweLijn zal ook kunst worden ingezet.

De komende jaren zal de nadruk wel meer komen te liggen op blijvende in plaats van eenmalige kunst(activiteiten). Ook wordt kunst, behalve aan infrastructuur, ook gekoppeld aan projecten op het gebied van groen en water.

Resultaten provinciaal cultuurbeleid 2005-2008

De meerwaarde van het provinciale cultuurbeleid van de afgelopen periode krijgt veel erkenning. Volgens vele betrokkenen is een zichtbare bijdrage geleverd aan het versterken van de identiteit en aan het aantrekkelijk houden en maken van Zuid-Holland. Er zijn meer bezoekers geweest bij uitingen van cultuur en kunst. Veel gemeenten die subsidiemiddelen van de provincie ontvingen, hebben aangegeven dat dit leidde tot een hogere kwaliteit en een breder aanbod.

Het Cultuurplan in het kort

Het Cultuurplan 2009-2012 bevat de kaders, ambities en visie voor het cultuurbeleid van Zuid-Holland voor de komende jaren. De uitgangspunten zijn eerder bepaald in dialoog met externe partners. Het plan wordt 25 juni behandeld door Provinciale Staten.

Het Cultuurplan is te vinden op www.zuid-holland.nl via Thema's/ Samenleving en Cultuur/ Cultuur (rechts in het venster 'Documenten').

Noot voor de pers:
Annemarijke Jolmers, telefoon 070 - 441 6347 of
de afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 6622.
Het persbericht heeft als kenmerk 208100.