Een bevestigd geval van het hoogpathogeen vogelgriepvirus (H7) in het centrum van Engeland De Britse veterinaire diensten hebben op 4 juni een haard van het hoogpathogeen vogelgriepvirus H7 bevestigd in een kippenhouderij in het Graafschap Oxford. Alle reglementair vastgelegde bestrijdingsmaatregelen (ruiming van de dieren van het bedrijf, afbakening van een beschermings- en een toezichtsgebied, toepassing van bioveiligheids- en afschermmaatregelen, verbod op het verzamelen en verplaatsen van dieren, ...) werden getroffen. Een epidemiologisch onderzoek is opgestart om de eventuele contactbedrijven en de oorsprong van het virus op te sporen.

Het FAVV heeft kunnen vaststellen dat er uitsluitend ééndagskuikens vanuit Engeland in ons land werd ingevoerd gedurende de risicoperiode die voorafging aan het vaststellen van de haard. Dit type pluimvee houdt slechts een verwaarloosbaar risico op insleep van het vogelgriepvirus in.

Het FAVV roept de pluimveesector echter op uiterst waakzaam te zijn en de bioveiligheidsmaatregelen te respecteren. Het vraagt in het bijzonder waakzaamheid van de leveranciers en toeleveranciers die contacten hebben met de Britse pluimveesector.

Ter herinnering, betreffende personen of voertuigen die terugkomen van Groot-Brittannië:

- de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee of vogels worden gehouden, is verboden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal die in de 4 dagen voordien in het risicogebied (de afgebakende gebieden rond de haard) in Engeland in contact zijn geweest met pluimvee of vogels of op een plaats zijn geweest waar pluimvee of vogels worden gehouden;

- alle vervoermiddelen en materiaal die hebben gediend voor het vervoer van pluimvee, broedeieren en consumptie-eieren in een land waar de aanwezigheid van het hoogpathogeen vogelgriepvirus is vastgesteld (zoals Groot-Brittannië momenteel), moeten met een door het FAVV toegelaten ontsmettingsmiddel worden gereinigd en ontsmet na hun terugkeer op het grondgebied en alvorens deze binnenkomen in een plaats waar pluimvee of vogels worden gehouden.

De klassieke bioveiligheidsmaatregelen zijn raadpleegbaar op onze website www.favv.be > Vogelgriep.

Noot voor de pers:
Contactpersoon voor de pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65