Ingezonden persbericht


Fryske Akademy
Persbericht

Fryske Akademy neemt afscheid van Johan Frieswijk
Symposium voor vertrekkend historicus Frieswijk

LJOUWERT/LEEUWARDEN, 26 MEI 2008 - Historicus Johan Frieswijk gaat per 1 juli aanstaande, na bijna 22 jaar Akademy, met pensioen. Frieswijk houdt zich bij de Fryske Akademy sinds 1 oktober 1986 bezig met de geschiedenis van Friesland in de afgelopen twee eeuwen. Hij heeft veel gepubliceerd over de arbeidersbeweging in Friesland. Van zijn hand kwamen onder andere Herinneringen van de Friese landarbeider, Imke Klaver (1974) en het overzichtswerk Socialisme in Friesland (1977). Ook schreef hij met Hans Sleurink een boek over de Hogerhuiszaak (1984).

In 1989 promoveerde Johan Frieswijk aan de Groninger universiteit op de geschiedenis van de land- en veenarbeidersbeweging in het noorden van Nederland. Eerder werkte hij mee aan de tv-serie van de VARA 'Voorwaarts en niet vergeten' over de geschiedenis van het socialisme en tevens was Frieswijk eindredacteur van de Geschiedenis van Friesland 1750-1995 (1998). In 2003 werd hij voor zijn gehele werk bekroond met de Joast Hiddes Halbertma-priis van de provincie Fryslân.

Ter gelegenheid van zijn afscheid biedt de Fryske Akademy dr. Johan Frieswijk op donderdagmiddag 5 juni 2008, vanaf 13.30 uur, een symposium aan in congres- en studiecentrum It Aljemint van de Fryske Akademy aan de Doelestraat te Leeuwarden. Het thema van het symposium is "Biografie en Arbeidersbeweging". Een viertal sprekers zal te gast zijn. Dr. Dennis Bos, Universiteit Leiden, laat zien dat de levens van leiders en deelnemers aan de Parijse Communeopstand van 1871 binnen de socialistische arbeidersbeweging als voorbeelden dienden. Wie kwamen in aanmerking voor een heldenepos, welke aspecten uit hun levens werden uitvergroot, welke liever vergeten en welke levenslessen kregen de socialistische lezers daarbij eigenlijk voorgeschoteld?

De tweede spreker is dr. Jan Willem Stutje van de Rijksuniversiteit Groningen, die op dit moment aan een nieuwe biografie van Ferdinand Domela Nieuwenhuis werkt. In zijn lezing vergelijkt hij het charismatische leiderschap van Domela Nieuwenhuis met dat van Pieter Jelles Troelstra. Aansluitend spreekt journalist Piet Hagen en auteur van Journalisten in Nederland, over Troelstra als Fries, Nederlander en internationalist. Hij laat zien dat diens inzet voor het heitelân en de Nederlandse sociaal-democratie en zijn rol in de Socialistische Internationale in het verlengde van elkaar lagen. Tenslotte spreekt Johan Frieswijk zelf over Biografische aspecten van de geschiedschrijving van de arbeidersbeweging in Friesland. Het symposium wordt voorgezeten door prof. dr. Yme Kuiper, die het congres inleidt met een voordracht over de biografische hausse van dit moment.

Het bijwonen van het afscheidssymposium van dr. Johan Frieswijk is gratis. Voor het programma, aanmelding en informatie kunt u contact opnemen met de Fryske Akademy: tel. (058) 213 14 14 of e-mail resepsje@fa.knaw.nl

EINDE PERSBERICHT


---

Noot voor de redactie,