Nobelprijswinnaar Geneeskunde Günter Blobel bezoekt UMCG

27 mei 2008 Günter Blobel, de winnaar van de Nobelprijs voor de Geneeskunde of Fysiologie in 1999, bezoekt op donderdag 5 juni het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is die dag in het UMCG op uitnodiging van de organisatoren van het 15e ISCOMS, het International Student Congress Of Medical Sciences. Blobel is de hoofdspreker van het congres.

Günter Blobel (Waltersdorf, Duitsland, 1936) is sinds 1967 verbonden aan Rockefeller University in New York. Hij werkt daar als hoogleraar celbiologie. Tevens is hij werkzaam bij het Howard Hughes Medical Insitute. Hij ontving de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar het transportsysteem van eiwitten binnen de levende cel. Hij ontdekte dat eiwitten op de juiste plaats terecht komen aan de hand van een moleculair adreslabel. Door deze adreslabels kunnen biotechnologische geneesmiddelen gerichter naar de plaatsen in het lichaam en in cellen worden gestuurd om daar hun werk te doen.

Blobel in het UMCG
Blobel verzorgt op 5 juni twee lezingen. Hij is de belangrijkste spreker op het ISCOMS-congres. Eerder die dag geeft hij een lezing bij de onderzoeksschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration) van het UMCG. In zijn beide lezingen gaat hij in op zijn belangrijkste onderzoeksterrein. Tevens verzorgt hij een masterclass. Vijf jonge UMCG-onderzoekers presenteren hem hun onderzoeksopzet en hun eerste resultaten, waarna Blobel hen van advies en commentaar voorziet.

ISCOMS
Het International Student Congress Of Medical Sciences vindt dit jaar voor de vijftiende keer plaats. Het is een jaarlijks congres dat tot doel heeft om (bio)medische studenten uit de hele wereld te interesseren voor onderzoek. ISCOMS biedt jonge student-onderzoekers een eerste podium om hun onderzoek te presenteren. Daarnaast stimuleert het congres internationale samenwerking tussen verschillende onderzoeksgroepen en biedt het veertien studenten de kans om twee weken na het congres onderzoek te doen in het UMCG. ISCOMS wordt door acht (bio)medische studenten georganiseerd en heeft in totaal een organisatie van 26 studenten. Dit jaar zullen maar liefst 280 studenten afkomstig uit 43 landen hun onderzoek presenteren. De organisatie verwacht in totaal 800 bezoekers aan het congres. ISCOMS vindt van 3 t/m 6 juni plaats in het UMCG. Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.