Gemeente Schiedam


Mei

De gemeenteraad vergadert

02 juni 2008

Op donderdag 5 juni 2008 vergadert de gemeenteraad. Deze vergadering vindt plaats vanaf 20.00 uur in de Aleidazaal van het Stadskantoor.

De raadsvergadering is live te zien via LOOK TV en via de website van de gemeente Schiedam.

Voorafgaand aan de behandeling van de agenda stelt Jong Geluid zich voor aan de gemeenteraad. Dit zijn de jongerenambassadeurs van Schiedam die gevraagd en ongevraagd advies zullen uitbrengen aan de raad en het college over jongerenitems. Jong Geluid is één van de resultaten van de Verkenningscommissie Jeugdbeleid.

Op de raadsagenda staan A- en B-stukken. A-stukken zijn stukken waarmee de raadscommissie unaniem heeft ingestemd en waarover in principe geen discussie meer plaatsvindt: de raad hoeft nog slechts te besluiten (hamerstukken). B-stukken zijn voorstellen waarover geen overeenstemming is en waarover de beraadslagingen nog moeten worden voortgezet (bespreekstukken). Incidenteel gebeurt het dat overeenstemming is over een voorstel maar dat het belang van de zaak inhoudelijke behandeling in de raadsvergadering vergt (historische beslissingen).

Na behandeling in de commissievergaderingen zijn de volgende punten als A-stukken op de raadsagenda geplaatst:

* Nota Modernisering Wet Sociale Werkvoorziening
* Plan van aanpak herijking sportbeleid

* Verordening op de Bezwaarschriftencommissie Schiedam
* Brede doeluitkering Centra voor Jeugd en Gezin en extra middelen Gemeentefonds

Naar aanleiding van de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur van 26 mei 2008 zijn onder andere de volgende onderwerpen als B-stukken op de raadsagenda geplaatst:

Visienota facilitering bewoners en bewonersorganisaties De gemeente wil dat de bewoners van Schiedam meer kunnen doen aan de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving. De bewonersorganisaties krijgen subsidie en werken zelfstandig met drie bewonersondersteuners. Via opbouwwerkers krijgen andere groepen in de wijken steun, als zij aan de slag willen voor hun woonomgeving. De bewonersorganisaties zijn het inmiddels gewend om zelfstandig te werken en dat willen ze graag zo houden, het liefst met wat meer bewonersondersteuners. De commissie vindt het belangrijk dat bewoners hulp kunnen krijgen wanneer ze wat willen doen om het leven in Schiedam prettiger te maken. De fracties van CDA, VVD en De Ron vragen wethouder Groene om meer duidelijkheid over de organisatie en de verdeling van de verantwoordelijkheid. Die kon in de vergadering niet worden gegeven, zodat de raad er verder over wil praten.

Impuls brede scholen, sport en cultuur
De commissie vindt het goed dat Schiedam gebruik maakt van een subsidie van het rijk, om nieuwe functies in het onderwijs en de sport- en cultuursector te ontwikkelen. Vakspecialisten gaan verbindingen leggen tussen scholen, wijken, culturele- en sportinstellingen. Het college wil dat ze in dienst komen bij de schoolbesturen, maar daar zijn niet alle fracties van overtuigd. Rob Gilsing (PvdA) wil dat de gemeente zeggenschap behoudt. Pauline Geurts (VVD) houdt de commissie voor dat de gemeente hiermee wel verder moet gaan, ook wanneer geen subsidie meer wordt ontvangen. De raad zal hierover op 5 juni verder praten.

Verder is tijdens deze commissievergadering aan de orde gekomen: Evaluatie Oud en Nieuw
Alle fracties vinden dat afgelopen Oud en Nieuw erg is tegengevallen. Rond de stookplaatsen waren de zaken beter geregeld dan voorheen maar de vernielingen in de stad waren erger dan ooit. De PvdA is niet tevreden met de evaluatie die de burgemeester heeft opgesteld. De partij wil cijfers zien en vooral een veel beter plan van aanpak voor de volgende Nieuwjaarsviering. Van de andere fracties hoeft er geen nieuwe evaluatie te komen. Wel zijn ze het met de PvdA eens dat er een goed doortimmerd plan van aanpak moet komen. Met de ervaringen van de afgelopen jaren zijn daarvoor genoeg gegevens in huis, vindt de VVD. Het CDA vraagt aandacht voor de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken. Catelijne de Groot (AOV) roept de Schiedammers op om de troep op straat zelf op te ruimen. De burgemeester neemt de opmerkingen van de commissie ter harte.

Naar aanleiding van de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer van 27 mei 2008 zijn de volgende onderwerpen als B-stukken op de raadsagenda geplaatst:

Programmarekening 2007
In de Programmabegroting legt de raad vast wat er in het begrotingsjaar moet gebeuren en wat het mag kosten. In de Programmarekening wordt aangegeven wat er is gedaan en wat het heeft gekost. De subcommissie Onderzoek der Rekening adviseert de gemeenteraad om in te stemmen met de Programmarekening 2007. Wel vindt de subcommissie dat het college de raad over een aantal zaken nader moet informeren. Daartoe zijn 11 aanbevelingen gedaan. Het advies van de subcommissie wordt door de commissie goed ontvangen. De fracties willen in de raad van 5 juni verder praten over de Programmarekening 2007. Daarbij zal de raad zich ook moeten uitspreken over het advies van de subcommissie Onderzoek der Rekening.

Beleidsnota Gronduitgifte en conversie in Schiedam Het college stelt de raad voor om het huidige gronduitgiftebeleid voort te zetten. Dat betekent vooral dat bewoners de erfpacht van de grond bij hun woning kunnen beëindigen door het te kopen van de gemeente. Ad Mostert (VVD) is blij dat de conversie wordt voortgezet. Wel vindt hij dat de gemeente de grond te duur verkoopt. Meerdere fracties willen ook dat kopers van nieuwbouwwoningen meteen moeten kunnen kopen, zonder dat er eerst erfpacht op de grond wordt gevestigd. Wethouder Siljee wijst er op dat het beleid van de gemeente in alle gevallen uitgaat van erfpacht. Toch wil hij uitzoeken of directe aankoop bij nieuwbouw mogelijk is. CDA, VVD en GroenLinks hebben vraagtekens bij de 500 euro die men bij aanvraag voor een offerte aan de gemeente moet betalen. Ad Mostert (VVD) en Ed Gloudi (GroenLinks) willen meer aandacht voor de belangen van ondernemers, die door hun erfpachtsituatie in onzekerheid verkeren. Zij mogen niet kopen en soms is niet zeker of de erfpacht wordt voortgezet. Armand de Boer (SP) vindt dat de gemeente alle grond in eigendom moet houden. De beleidsnota komt in de raad opnieuw ter sprake.

Verder is tijdens deze commissievergadering aan de orde gekomen: Inspreker
De heer B. van der Chijs: Meldt de commissie dat Rijkswaterstaat stelselmatig gemeenten, ministeries en anderen onjuiste informatie verstrekt, ten gunste van de A4. Door toedoen van Rijkswaterstaat, het ministerie van V&W en VNO/NCW is ernstige vertraging in het proces ontstaan. Hij heeft minister Eurlings gevraagd om alle rapporten openbaar te maken.
Mevrouw A. Maarse: Pleit ervoor dat er op het theaterorgel in het Theater aan de Schie weer concerten op de zondagochtend worden gegeven.
Wethouder Siljee meldt dat overleg met het theater ertoe leidt dat er weer uitvoeringen zullen worden gepland.

Voortgang Schiedam te voet
De commissie besluit om dit onderwerp door te schuiven naar de volgende vergadering (1 juli 2008).

Informatie over het spreekrecht
Tijdens de raadsvergaderingen kan gebruik gemaakt worden van het spreekrecht. Burgers kunnen gezamenlijk gedurende maximaal dertig minuten het woord voeren over op de agenda vermelde B-stukken (bespreekstukken).

Voor het spreekrecht kan men zich aanmelden tot 48 uur voor de aanvang van de vergadering bij de griffier van de gemeente Schiedam, dhr. J. Gordijn, tel 010-246 5788

Meer informatie over de commissies en raad, zoals de verslagen en de genoemde raadsstukken, vindt u op www.schiedam.nl onder Bestuurs Informatie.