Ingezonden persbericht


Persbericht

3 juni 2008

Fototentoonstelling 'Weerstanders'. Verzet in België 1940-1945

Verzetsmuseum Amsterdam, 6 juni t/m 14 september 2008

Op donderdag 5 juni aanstaande om 17.30 vindt in het Verzetsmuseum de Europese première plaats van de in New York samengestelde fototentoonstelling 'Weerstanders': hedendaagse portretten van Belgische verzetsmensen, gemaakt door de Franse fotograaf Jean-Marc Gourdon, gecombineerd met historische foto's en persoonlijke verhalen van deze zogeheten 'weerstanders'. Tijdens de opening zal een aantal van de (hoogbejaarde) geportretteerde verzetsmensen aanwezig zijn en spreken: Nadine Dumon, Adrien Fache, Robert Gerlache, Jean Knapen, Maria De Meersman en Etienne Plissart. Ook fotograaf Jean-Marc Gourdon en samensteller Anne Griffin zijn aanwezig. Publiek is dagelijks welkom van 6 juni tot en met 14 september 2008.

Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers niet alleen Nederland binnen, maar ook België. De Belgen, bij wie de Eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen ligt, nemen een minder afwachtende houding aan dan de Nederlanders. Belgische militairen zetten de strijd ondergronds voort in een gewapende verzetsgroep. Ook de illegale pers en de hulp aan ontsnapte krijgsgevangenen en neergeschoten geallieerde piloten komen snel op gang.

Verschillende initiatieven groeien in de loop van de oorlog uit tot goed georganiseerde verzetsbewegingen. Tot de belangrijkste organisaties behoren de sabotagegroep Groupe G, de ontsnappingslijn Comète en het Joods Verdedigingscomité, dat onder meer vierduizend joodse kinderen heeft gered. Uniek in Europa is de overval gepleegd door drie studenten op een jodentransport naar Auschwitz .

De tentoonstelling is samengesteld door dr. Anne Griffin, wetenschappelijk onderzoeker en docent verbonden aan The Cooper Union in New York, en door het Verzetsmuseum aangepast voor het Nederlandse publiek.

Leden van de pers die geïnteresseerd zijn in een ontmoeting met de Belgische verzetsmensen worden verzocht zich te melden bij het Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, tel 06 49 72 04 85, marreveld@verzetsmuseum.org Een deel van de gasten spreekt Nederlands.
---

Fototentoonstelling 'Weerstanders'. Verzet in België 1940-1945 Opening voor pers en genodigden donderdag 5 juni 2008, 17.30 uur Voor publiek open 6 juni t/m 14 september 2008, 17.30 uur

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org


---- --