Gemeente Boekel


Vragen over de geschiedenis van Boekel en Venhorst

Geschiedenis Boekel voor inwoners op internet.

Vanaf donderdag 5 juni 2008 zijn er voor de inwoners van de gemeente Boekel digitale geschiedenisboekjes te raadplegen, die gaan over de geschiedenis van de gemeente Boekel (over de plaatsen Boekel en Venhorst). Deze boekjes worden gelanceerd tijdens Het Geheugen van Boekel op 5 juni 2008 om 20.00 uur in dorpshuis De Horst, St. Josephplein 14 in Venhorst.

De zogeheten historische webpagina's zijn bedoeld voor iedereen die aardige verhalen weet te vertellen of vragen heeft over de geschiedenis van de oude gemeenten die nu Boekel vormen. Maar in het bijzonder voor inwoners die pas in deze gemeente zijn komen wonen en meer over de plaatselijke geschiedenis willen weten, of bijvoorbeeld voor studenten en scholieren die bezig zijn met een werkstuk over de geschiedenis van deze gemeente. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) maakt deze digitale geschiedenisboekjes vaak in samenwerking met de plaatselijke heemkundekringen voor álle gemeenten van zijn werkgebied. Er zijn op dit moment al van veertien gemeenten online geschiedenisboekjes in de lucht.

Digitale geschiedenisboekjes
Welke indrukken deed mr. A.E.J. Baron van Voorst tot Voorst, die van 1896 tot 1925 Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant was, op tijdens zijn werkbezoeken in Boekel en Venhorst? Wie was de vrouw met de 3.350 babies en waarom kreeg Henrick Diericx uit Boekel kwijtschelding van straf?

Vanaf heden kunnen inwoners van de gemeente Boekel lokale historische gegevens en foto's zoeken op deze nieuwe online geschiedenisboekjes, die het BHIC speciaal voor hen heeft gemaakt. Webbezoekers kunnen deze geschiedenisboekjes bezoeken via www.bhic.nl/boekel.

Uw foto in het digitale fotoalbum?
Wat treffen bezoekers aan op deze webpagina's? Een beknopte inleiding van de geschiedenis, informatie over het wapen en de vlag, bevolkingsontwikkeling, middelen van bestaan, monumentale bebouwing, bijzondere gebeurtenissen, evenementen of personen en een fotoalbum, maar misschien nog wel het belangrijkste: een forum om te reageren en om ons te schrijven "hoe 't vruger waor".
Het BHIC hoopt dat inwoners een waardevolle bijdragen willen leveren aan de lokale geschiedschrijving en zélf met verhalen, vragen of leuke kiekjes komen. Dus als een webbezoeker een goed verhaal weet over vroeger, een leuke anekdote of een mooie herinnering of foto heeft, dan kan zij/hij dit mailen naar het BHIC. Op deze manier worden deze digitale geschiedenisboekjes iets vóór en dóór de inwoners van de gemeente Boekel.