De Doelen Concertgebouw


Rotterdamse Orgelcanonconcerten
DO 5 JUN '08 | PARADIJSKERK | 12.45-13.30


-
Aart Bergwerff en Wouter Blacquière - orgel

-
Van 30 mei t/m 7 juni vindt in Rotterdam de eerste editie plaats van de Rotterdamse Orgeldagen (RODA), een zinnenprikkelend festival waarin de koning der muziekinstrumenten met zijn indrukwekkende repertoire geëerd wordt.

Wilt u uw eigen favoriete orgelwerk live horen? Dat kan tijdens de uitvoering van de Rotterdamse Orgelcanon. Tijdens de Rotterdamse Orgeldagen 2008 wordt als een vervolg op de NPS-verkiezing de Rotterdamse Orgelcanon gepresenteerd. In de aanloop naar het festival kan iedereen in de maand april via www.rotterdamseorgeldagen.nl stemmen en zijn favoriete orgelmuziekkeuze kenbaar maken. Een selectie uit de publiekskeuze wordt uitgevoerd tijdens 5 lunchconcerten die plaatsvinden van 2 t/m 6 juni op de orgels in het het Stadhuis, de Laurenskerk, de Paradijskerk en de Doelen. Uit een lijst met ruim driehonderd orgelwerken selecteerde een commissie bestaande uit dr. Frits Zwart (directeur Nederlands Muziek Instituut & voorzitter van de KNOV), Hayo Boerema (Laurensorganist), Gerco Schaap (hoofdredacteur De Orgelvriend), Bas de Vroome (docent Codarts Conservatorium & organist te Delft) en Geert Bierling (stadsorganist Rotterdam) honderdvijfenzeventig orgelwerken. Maar wat de uiteindelijke samenstelling én volgorde is van de selectie uit die lijst met honderdvijfenzeventig orgelwerken, dat beslist het publiek!

Deze dag zijn we te gast in de Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg. Het barokke interieur van deze kerk herbergt een van de oudste orgels van Rotterdam. Het instrument werd in 1720-1721 gebouwd door Matthias Verhofstad. Het orgel werd in 1827 en 1857 gerestaureerd door de firma Bätz en in 1910 werd het orgel en het barokke interieur overgebracht naar de kerk aan de Nieuwe Binnenweg. Het ontsnapte daardoor aan het bombardement van het centrum van Rotterdam in mei 1940. Zonder de canonstemming te willen beïnvloeden kunnen we er wel van uitgaan dat op het fraaie orgel in deze schuilkerk onder andere favoriete orgelwerken uit de Barok en Klassieke tijd op de lessenaar zullen staan.

-
Dit concert maakt deel uit van de Rotterdamse Orgeldagen 2008.
-
www.rotterdamseorgeldagen.nl

---