Raad van State


donderdag 5 juni 2008
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem om de vervangende huisvesting voor het Orthopedagogisch Didactisch Centrum te bekostigen. Het Centrum werkt voor scholen met leerlingen die leer- en gedragsproblemen hebben. Het college heeft het verzoek om bekostiging afgewezen, omdat volgens haar alleen scholen recht hebben op bekostiging en het Centrum geen school is. Het Centrum is het daar niet mee eens. Namens haar komt de Stichting Samenwerkingsverband Zorg Voortgezet Onderwijs in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank in Zutphen ongegrond verklaard. (zaaknummer 200708989/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Friesland van het bestemmingsplan "De Zuidlanden, plandeel Techum (2006)" van de gemeente Leeuwarden. Het plan voorziet in de bouw van ongeveer 450 woningen, een basisschool en een supermarkt ten zuiden van Leeuwarden. Het plan maakt deel uit van een veel omvangrijker gebied ten zuiden van Leeuwarden, het nieuw te ontwikkelen stadsdeel De Zuidlanden, waarbinnen de bouw van ongeveer 6.500 woningen is voorzien. Meerdere inwoners van Goutum en de Vereniging Dorpsbelang Goutum komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State oordeelde in een uitspraak van 21 september 2005 al over het goedkeuringsbesluit van een eerdere versie van het bestemmingsplan. Dat besluit is toen vernietigd, onder meer omdat er geen milieueffectrapportage was opgesteld. Deze uitspraak is onder zaaknummer 200501095/1 te vinden op deze site. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft verleend voor 5 rijwoningen, 8 twee-onder-één-kapwoningen, 2 vrijstaande woningen en 31 woningen in het oostelijk deel van De Zuidlanden. De Vereniging Dorpsbelang Goutum is het niet eens met de vergunning en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. (zaaknummers 200706132/1 en 200802911/1)

10.00 uur

Zitting over de ontheffing die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging zeewater heeft verleend aan Corus Staal B.V. voor het storten in zee van baggerspecie. Deze baggerspecie is afkomstig uit de Buitenhaven van Corus in IJmuiden. Onder meer de Stichting De Noordzee is het niet eens met de ontheffing en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200705415/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeente Wierden van de bekostiging voor het voortgezet onderwijs in de gemeente. De bekostiging is op nul vastgesteld. De zitting gaat ook over de afwijzing door de gemeente van het verzoek van de stichting "Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs" uit Utrecht om de evangelische middelbare school De Passie op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2007. De stichting wil in Wierden een school voor voortgezet onderwijs opzetten. De gemeente heeft geen geld om de huisvesting van de school De Passie te bekostigen. Dat is ook de reden dat de gemeente de school niet in het programma voor huisvestingsvoorzieningen heeft opgenomen. De rechtbank in Almelo heeft eerder het beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens haar niet mag beslissen dat hij niet zal zorgen voor de huisvesting van een school. Hiermee zou de gemeente volgens de rechtbank de taak van de minister doorkruisen om tot een evenwichtige verdeling van onderwijsvoorzieningen te komen. De gemeente is het niet met de uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. De Raad van State oordeelde eerder over de vaststelling door het college van de bekostiging voor 2005 en 2006. Deze uitspraken van 29 april 2008 zijn onder de zaaknummers 200704581/1 en 200704577/1 te vinden op deze site. (zaaknummer 200707637/1)

11.30 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda aan het waterschap Brabantse Delta heeft verleend voor een aantal wijzigingen aan het rijksmonument Slot Bouvigne aan de Bouvignelaan in Breda. Het waterschap is eigenaar van de grond op deze locatie. De vergunning maakt het mogelijk om in de buurt van het Slot een gebouw te bouwen. De Vereniging Vrienden van het Markdal en buitenplaats "Bouvigne", Milieuvereniging De Groene Koepel en de Nederlandse Kastelenstichting zijn het niet eens met de vergunning en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor aantasting van het monument en vinden het gebouw niet in de omgeving passen. (zaaknummer 200707637/1)