Nederlandse vrouw voelt niets voor quota topfuncties

05/06/2008 08:00

Pure Talent

Nederlandse vrouwen voelen weinig voor een verplichte quota van 40% vrouwen in topfuncties op basis van positieve discriminatie. Zij wil liever op basis van haar kwaliteiten en talent worden beoordeeld dan op haar sekse. Dit blijkt uit een onderzoek van PureTalent, Opleiding en Training onder 969 vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst 71% van de vrouwen regelmatig moeite heeft met 'nee' zeggen op het werk. Ook het schuldgevoel, wanneer er beslissingen moeten worden genomen die collega's kunnen benadelen, leeft sterk onder vrouwen in het bedrijfsleven. Van de ondervraagden zegt 51% meer dan eens beslissingen voor zich uit te schuiven met schuldgevoel als reden. Ook geeft 36% van vrouwelijke werknemers aan erg veel moeite te hebben met de traditioneel mannelijke cultuur die leeft binnen de organsaties waar zij werkzaam zijn. Opmerkelijk is dat slechts 37% van de vrouwen aangeeft dat ze hun vrouwelijke kwaliteiten in de strijd werpen bij hun dagelijkse werkzaamheden.

En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter om kunnen gaan met langetermijnvisies, uitstekend kunnen organiseren en meer waarde hechten aan sfeer. In bedrijven met een goede sfeer wordt effectiever gewerkt en dat is weer beter voor de productiviteit.

"Vrouwen moeten zich bewuster zijn van de kracht van hun eigen vrouwelijkheid en met dat gegeven spelen. Niet alleen om hun carrièrekansen te vergroten, maar tevens om ervoor te zorgen dat ze beter in hun vel zitten." zegt Wietske van der Klein, eigenaar van Pure Talent Opleiding & Training. "Vrouwen mogen zich best meer profileren en arroganter opstellen".

Het onderzoek is uitgevoerd door BrainDrain onder 969 respondenten in het kader van de zomerworkshops die PureTalent deze zomer aanbiedt. Psycholoog Roos Woltering, trainster bij Pure Talent en specialist op het gebied van vrouw & carrière, verzorgt komende maanden deze lezingen en workshops.





http://www.puretalent.nl