Werkgevers vrezen continuiteit van hun organisatie

05/06/2008 08:39

Manpower

Manpower: krapte arbeidsmarkt vraagt radicale actie

WERKGEVERS VREZEN CONTINUITEIT VAN HUN ORGANISATIE

Diemen - 5 juni 2008 - Werkgevers verwachten dat hun bedrijven ernstige nadelige gevolgen zullen gaan ondervinden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, die de komende vijf jaar optreedt. Ze maken zich serieus zorgen over de continuïteit van hun organisatie, ook als de economische groei terug zou lopen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Manpower, waarvan de resultaten zijn gebundeld in het vandaag verschenen witboek 'Het kritieke tekort'.

Hans Leentjes, Algemeen Directeur Manpower Nederland, waarschuwt: " Als er geen actie wordt ondernomen, valt in de nabije toekomst de winst lager uit, zijn klanten minder tevreden, daalt de arbeidsproductiviteit en komt innovatie onder druk te staan. Maar de gevolgen voeren zelfs verder: als de krapte nu niet wordt aangepakt, komt in de nabije toekomst het functioneren van essentiële maatschappelijke voorzieningen, zoals de gezondheidszorg en onze veiligheid, in het geding."

Schade aan bedrijfsvoering

Ondanks dat werkgevers inmiddels beseffen dat de krapte op de arbeidsmarkt directe schade aan hun bedrijfsvoering veroorzaakt, blijkt uit het onderzoek ook dat er over het algemeen onvoldoende of te weinig effectieve maatregelen worden genomen. De discrepantie tussen woorden en daden is groot.

Leentjes licht toe: "Op zich is dat ook begrijpelijk. Ondernemers worden vaak opgeslokt door kwesties die zich op de korte termijn voordoen. Maar het is ronduit verontrustend. Dit witboek dient behalve als wake-up call daarom ook als een pleidooi om nu, met elkaar - dus werkgevers én overheid samen - vernieuwende oplossingen in kaart te brengen. En dus niet alleen oplossingen op het niveau van arbeidsmarktcommunicatie. Daarmee laat je immers, op grotere schaal gezien, vooral elkaars medewerkers rouleren. Wij pleiten voor een creatieve visie op arbeidsmarktparticipatie en voor een grotere betrokkenheid van HR-managers bij het bepalen van de bedrijfsstrategie."

Nieuwe HR-strategieën en -systemen meer dan ooit noodzakelijk

Uit het Manpower onderzoek blijkt dat maatregelen die al wél door werkgevers worden genomen, meestal zogenaamde 'veilige' en/of losstaande maatregelen zijn: ze laten de interne organisatie zo veel mogelijk intact. Voorbeelden zijn het werven van meer jongeren, aanpassen van het beloningsbeleid of intensiever trainen en opleiden. Het witboek pleit ervoor aanvullend minder traditionele en meer creatieve en ingrijpende oplossingen in te zetten. Zoals het opnieuw inrichten van functies om ze geschikter te maken voor parttimers of een nieuwe stijl van leidinggeven om een organisatie met steeds meer thuiswerkers goed te blijven runnen. Om de krapte het hoofd te bieden gaat het, zo blijkt, niet zozeer om een betere manier van werven, maar zijn nieuwe HR-strategieën en -systemen nodig. Overheid en werkgevers zullen daarenboven bereid moeten zijn samen te werken als het gaat om een slimmere en effectievere inzet van het enorme arbeidspotentieel dat nog beschikbaar is.

Congres 8 oktober 2008

Het Manpower Witboek geeft concrete tips voor bedrijven om individuele maatregelen te nemen. Maar om een platform te creëeren waar werkgevers en overheid inspiratie kunnen opdoen voor de noodzakelijke veranderingen, van elkaar kunnen leren en een basis kunnen leggen voor een gezamenlijke aanpak, organiseert Manpower op woensdag 8 oktober a.s. een congres in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Key note speaker op dit congres is Kjell Nordström, hoogleraar aan het Institute of International Business van de Stockholm School of Economics en co-auteur van de spraakmakende management-bestsellers 'Funky Business' en 'Karaoke Capitalism'. Namens Manpower zal Jeffrey Joerres, CEO wereldwijd, het internationale perspectief van de krapte op de arbeidsmarkt schetsen. Matthew Guthridge, associate partner van McKinsey, houdt het bedrijfsleven de noodzaak voor het menselijk kapitaal als strategische prioriteit te beschouwen.

Onderzoeksverantwoording

In opdracht van Manpower onderzocht bureau BDC hoe HR-managers de krapte op de arbeidsmarkt ervaren en welke maatregelen zij treffen. Dit onderzoek bestond uit een kwantitatief en een kwalitatief deel.

Voor het kwantitatieve deel is per e-mail een vragenlijst verstuurd naar HR-managers in Nederland. 1.124 van

hen stuurden de vragenlijst ingevuld terug. Van deze HR-managers heeft een ruime meerderheid (66%) een

functie op het niveau van directeur. Van de organisaties die in het onderzoek zijn vertegenwoordigd, is

62% actief in een groeimarkt. Bij 30% is de markt stabiel, 8% heeft met krimp te maken. In aanvulling op het kwantitatieve onderzoek zijn tien diepte-interviews gehouden met HR-directeuren.

Over Manpower

Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consulting. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Hans Leentjes. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.





http://www.manpower.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (