Provincie Noord-Holland

Datum

5-6-2008

Onderwerp

Noord-Holland positief over bestuursakkoord


Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn tevreden met het bestuursakkoord dat het Rijk en de provincies met elkaar zijn overeengekomen. Noord-Holland draagt in de periode 20082011 een bedrag van 105 miljoen bij aan de realisatie van drie rijksprojecten in de provincie. Het gaat om de verbinding A6-A9, de ontwikkeling van het IJmeer/Markermeer en het verbeteren van waterkwaliteit en woonmilieu in de Haarlemmermeer.

In het bestuursakkoord hebben het Rijk en de provincies afspraken vastgelegd over decentralisatie van rijkstaken en het verlichten van de rijksbegroting door de provincies. De provincies dragen gezamenlijk in de periode 20082011 een bedrag van 600 miljoen bij aan de verlichting van de rijksbegroting. Noord-Holland neemt daarvan 105 miljoen voor haar rekening. Provincies en het Rijk hebben lang onderhandeld over het akkoord, maar zijn beide tevreden over het resultaat. Gedeputeerde Visser, die namens Noord-Holland aan de onderhandelingstafel zat: Ik ben blij dat onze bijdrage aan de Rijksbegroting, net als die van de andere Randstadprovincies, wordt geïnvesteerd in concrete projecten in de Randstad. Daarmee vloeit het geld terug naar de Noord-Hollandse samenleving. Samen met Utrecht hebben wij bovendien de besluitvorming over één van onze projecten weten te versnellen (project Haarlemmermeer). Het Rijk heeft zich hiertoe tot een serieuze inspanning verplicht.

Projecten
Het project Haarlemmermeer is gericht op het bereiken van duurzaam waterbeheer voor waterkwaliteit en waterkwantiteit en op het versterken van het internationaal vestigingsklimaat door realisatie van een aantrekkelijk woonmilieu. De verbinding A6-A9 behelst uitbreiding van de wegcapaciteit in de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere, inclusief de bijbehorende groenblauwe maatregelen ten behoeve van de ruimtelijke en economische ontwikkeling van de Noordvleugel. Het project IJmeer-Markermeer gaat over de ruimtelijke ontwikkeling van dit gebied.

Decentralisatie
Naast het financiële aspect bevat het bestuursakkoord ook afspraken over decentralisatie van rijkstaken naar de provincies. Het betreft onder meer de overdracht van enkele rijkswegen en vaarwegen, de budgetten voor de stads- en dorpsvernieuwing voor de kleinere gemeenten (ISV), regionale uitvoeringsprojecten van de Nota Ruimte, bodemsanering, externe veiligheid en de natuurwetgeving. Het akkoord bevestigt verder dat het interbestuurlijk toezicht op gemeenten in beginsel bij de provincies komt te liggen. Ook zijn er afspraken gemaakt over het belastinggebied van provincies. In 2010 valt de beslissing over een nieuw provinciaal belastinggebied.