Provincie Groningen

Essent moet op termijn verder in groter verband

5 juni 2008

De publieke belangen zijn het meest gediend als het commerciële deel van het energiebedrijf Essent zich op termijn aansluit bij een strategische, eventueel buitenlandse, partner. Alleen op die manier kan in de toekomst betrouwbare en duurzame energielevering tegen een gunstige prijs aan de burger gegarandeerd worden. In die situatie worden de aandelen op een goed gekozen moment verkocht. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Groningen in een voorgenomen standpunt aan Provinciale Staten voorgelegd.

Twee bedrijven
De Wet Onafhankelijk Netbeheer (Splitsingswet) die per 1 juli 2008 in werking treedt, maakt een herbezinning op de publieke rol als aandeelhouder noodzakelijk. De wet schrijft voor dat een energiebedrijf zich moet splitsen in twee verschillende bedrijven: een netwerkbedrijf (dat altijd in handen van de overheid blijft) en een commercieel energieproductie- en leveringsbedrijf. Tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de energiemarkt krijgt het commerciële bedrijf van Essent met steeds meer internationale en grotere concurrentie te maken. Hierdoor wordt een grotere schaal voor het bedrijf belangrijk.

Strategische partner
Behartiging van publieke belangen vormde van oudsher het belangrijkste argument voor deelneming in regionale energiebedrijven. Inwoners van Groningen kunnen nu echter bij ieder gewenst energiebedrijf klant worden en bovendien worden de publieke belangen door onder andere wet- en regelgeving en concurrentie geborgd.

Daarnaast verwatert het provinciale aandeel door schaalvergroting en begeeft het bedrijf zich in een internationale context. Daardoor nemen de beïnvloedingsmogelijkheden voor de provincie als aandeelhouder af en het risicoprofiel van het bedrijf verder toe. Dit kan als gevolg hebben dat de waarde van de aandelen onzeker wordt. Om deze redenen willen Gedeputeerde Staten het productie- en leveringsbedrijf van Essent de ruimte geven om op een goed gekozen moment aan te sluiten bij, of samen te gaan met een strategische partner. Alleen dan kan de concurrentiepositie en continuïteit van het bedrijf en daarmee de levering en de betaalbaarheid van energie voor burgers
gewaarborgd worden. Daarom stellen Gedeputeerde Staten voor, het Groningse (financiële) belang van de aandelen in dit commerciële bedrijf op een goed gekozen en nader te bepalen moment te verkopen.

Proces
De provincie heeft 6% van de aandelen van het bedrijf Essent. De voorgestelde strategie wordt besproken in Provinciale Staten op 25 juni. Eind juni 2008 stellen de aandeelhouders de toekomststrategie van het bedrijf in een besloten vergadering vast.

5 juni 2008