TNO ziet kansen voor duurzame energiemarkt

Warmte in Noord-Brabant benutten

05 juni 2008 - Als Brabantse bedrijven hun warmtebehoefte koppelen aan de opwekking van elektriciteit is een substantiële verduurzaming (in termen van reductie van CO -emissies) in Noord-Brabant tot de periode 2020-2025 mogelijk. In potentie kan ongeveer 1000 MW extra vermogen aan warmtekrachtkoppeling (WKK) gerealiseerd worden. Dit is ongeveer gelijk aan de capaciteit van één energiecentrale. De elektriciteit die dat oplevert kan door het bedrijf zelf worden gebruikt of aan andere gebruikers of het elektriciteitsnet worden geleverd. Daarnaast kan er in potentie ongeveer 1000 MWth aan restwarmte worden benut.

In opdracht van SER Brabant heeft TNO een globale analyse uitgevoerd naar de potentie van de warmtemarkt in Noord-Brabant, in samenhang met de elektriciteitsmarkt. Het rapport geeft inzicht in de mogelijkheden voor de verduurzaming van de energievoorziening in Noord-Brabant.

Warmte is, in energie eenheden gerekend, de belangrijkste soort van energie in Nederland, ook in Noord-Brabant. De opwekking en het gebruik van warmte in Nederland veroorzaakt ongeveer evenveel CO -uitstoot als de opwekking van elektriciteit en het verkeer samen. Om deze reden speelt warmte een cruciale rol in de energiehuishouding van de provincie Noord-Brabant. TNO heeft in opdracht van SER Brabant onderzocht hoe de provincie Noord-Brabant zijn warmtehuishouding kan verduurzamen.

Elektriciteit opwekken waar warmtebehoefte is

Noord-Brabant gebruikt ca. 14 % van de energie in Nederland. Het grootste deel van het energiegebruik van Noord-Brabant bestaat uit warmte. Transport van warmte is echter kostbaar en levert de nodige energieverliezen op. Omdat de opwekking van elektriciteit met warmte gepaard gaat, is het gewenst dat elektriciteit daar wordt opgewekt waar grote warmtebehoefte bestaat. Zo wordt het verlies aan warmte beperkt. TNO heeft duurzame oplossingen onderzocht om de energieproductie en de energievraag beter op elkaar te laten aansluiten.

Duurzame oplossingen

Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat het technisch potentieel voor verduurzaming (in termen van reductie van CO -emissies) in Noord-Brabant tot de periode 2020-2025 via de warmteketen substantieel is. Het lijkt technisch mogelijk om ongeveer 1000 MWe extra vermogen aan warmtekrachtkoppeling (WKK) te realiseren. Dit is ongeveer gelijk aan de capaciteit van één energiecentrale. Brabantse bedrijven kunnen hun warmtebehoefte koppelen aan de opwekking van elektriciteit in plaats van zelf direct opwekken uit brandstof. De elektriciteit die dat oplevert kan door het bedrijf zelf worden gebruikt of aan andere gebruikers worden geleverd.

Forse energiebesparing

Deze warmtekrachtkoppeling levert bij volledig brandstofverdringende inzet van de warmte uit de WKK en bij continu bedrijf en aardgas als referentie een energiebesparing op 20,3 PJ en een CO -reductie van 1138 kton CO . Zou uitgegaan worden van kolenvermogen, dan bedraagt de CO -reductie circa het dubbele. Daarnaast lijkt het technisch mogelijk om ca. 1000 MWth restwarmte te benutten. Dit levert een energiebesparing van 11,6 PJ en een CO -reductie van 647 kton CO . Randvoorwaarde voor deze restwarmtebenutting is echter wel dat de bedrijven die deze restwarmte kunnen leveren dicht in de buurt moeten liggen van de bedrijven of gebouwen die de restwarmte nodig hebben. Om in de toekomst deze en andere kansen voor energiebesparing concreet te kunnen benutten, heeft SER Brabant een advies opgesteld voor de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Het advies is getiteld `Energie & Innovatie, Brabant energieneutraal als economische kans'. Het advies zal door gedeputeerde Annemarie Moons worden gebruikt als input voor het Masterplan Energie van de provincie, de strategie om de Brabantse energievoorziening te verduurzamen.