Project Gemeente Westland

Kadernota Sportbeleid gemeente Westland gaat inspraak in Publicatiedatum: 05-06-2008

Het college van B&W van Westland heeft de concept-kadernota Sportbeleid vrijgegeven voor inspraak.
De kadernota schetst de uitgangspunten van het gemeentelijk sportbeleid tot 2020. Binnen deze kaders moet het sportbeleid vervolgens uitgewerkt worden in deelnotas. De vier themas die samen het beleid vormen zijn: sportaccommodatiebeleid, subsidie- en tarievenbeleid, doelgroepenbeleid en topsportbeleid. Deze themas vormen ook de onderwerpen van de deelnotas.

Informatieavond
Op woensdag 2 juli 2008 wordt in de Noviteit in Monster een informatieavond gehouden over de kadernota. Hiervoor ontvangen alle direct bij het sportbeleid betrokken instellingen in Westland, zoals sportverenigingen en sporthalexploitanten, een uitnodiging. De schriftelijke inspraakperiode loopt van 3 juli tot en met 12 september.

Items
Enkele in het oog springende items in de kadernota zijn:
* Het nu beschikbare areaal aan sportparken wordt in de periode tot 2020 in principe niet uitgebreid.

* Sportaccommodaties dienen zoveel mogelijk multifunctioneel gebruikt te worden.

* Onderzocht wordt of meer gemeentelijke beheertaken op sportparken aan de bespelende verenigingen kunnen worden overgedragen.
* In de deelnota sportaccommodatiebeleid zal het in 2020 benodigde aantal sporthallen worden bepaald.

* De regeling waarbij maximaal 25% subsidie kan worden gevraagd voor investeringen in sportaccommodaties, nu nog alleen van toepassing op voetbalverenigingen, wordt uitgebreid naar alle sportverenigingen.

* Tegelijkertijd zullen per tak van sport de basisvoorzieningen worden bepaald waarvoor investeringssubsidie kan worden verstrekt; daartoe behoren in ieder geval niet de kantines van sportverenigingen.

* Nu nog gemeentelijk beheerde en geëxploiteerde sporthallen zullen worden geprivatiseerd, en gestreefd zal worden naar meer eenheid in het beheer en de exploitatie van alle sporthallen.
* De gemeente wil vooral een faciliterende rol vervullen: zorgen voor voldoende en betaalbare sportaccommodaties. Daarom is uitgangspunt dat de directe (exploitatie-)subsidies aan sportverenigingen worden afgeschaft, en met het daarmee gemoeide geld de tarieven van sportaccommodaties betaalbaar worden gehouden.

* Als belangrijkste doelgroepen van het gemeentelijk sportbeleid worden benoemd: jeugd, ouderen en het vrijwilligerskader van sportverenigingen.

* De gemeente zet in op de totstandkoming van combinatiefuncties binnen de Brede school ten behoeve van het totstandkomen van een samenhangend aanbod van sport en cultuur binnen deze scholen.
* De gemeente bevordert het totstandkomen van een stichting Topsport Westland, waarin de topsportverenigingen en het Westlandse bedrijfsleven samen werken aan verbetering van het topsportklimaat .

Als de gemeenteraad - naar verwachting dit najaar - de kadernota heeft vastgesteld, vindt in 2009 in samenspraak met het veld de uitwerking in deelnotas plaats.