Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland neemt taken over van rijk

Zuid-Holland betaalt ¤ 27 miljoen voor flessenhalzen op A4 en A12

Zuid-Holland neemt ruimtelijk-economische en culturele taken over van het rijk. Hierbij gaat het om taken in stedelijke vernieuwing, flora en fauna, woningbouwafspraken in stedelijke regio's, en monumentenzorg. Dit staat in het bestuursakkoord van rijk en provincies voor de periode 2008 - 2011. De afspraken sluiten aan bij het programma Provincie Nieuwe Stijl waarmee Zuid-Holland zich toelegt op haar kerntaken. Met de extra taken kan Zuid-Holland nog beter haar rol als gebiedsregisseur vormgeven.

Met de afspraken in het bestuursakkoord heeft het advies van de commissie Lodders eerder dit jaar weerklank gevonden. De commissie pleitte voor een provincie die maatschappelijke vraagstukken oplost op het ruimtelijk economisch domein en cultuur. Over de door Lodders bepleite decentralisatie van regionaal verkeer- en vervoerbeleid en het beleid voor bedrijventerreinen moeten rijk en provincies nog een besluit nemen.

Tussen rijk en provincies was al eerder overeengekomen dat de provincies ¤ 600 miljoen bijdragen aan verlichting van de rijksbegroting. In het bestuursakkoord is over de invulling daarvan overeenstemming bereikt. Zuid-Holland neemt ¤ 27 miljoen voor haar rekening. Dit bedrag wordt de komende jaren geïnvesteerd in verbetering van de doorstroming op de A4 en de A12 door een extra rijstrook te creëren op die delen van het traject waar een rijstrook minder is dan op de rest van het traject, de zogeheten flessenhalzen. De investering past binnen Randstad Urgent, het programma waarmee rijk, provincies, gemeenten en stadsregio's samen de problemen in de Randstad aanpakken. Zo moet de Randstad internationaal een economisch sterke regio zijn en blijven, waar het aantrekkelijk is om te wonen,werken ente leven.

Het rijk wil met invoering van de kilometerprijs voor personenauto's de motorrijtuigenbelasting geleidelijk afschaffen in de periode 2012 - 2016. Rijk en provincies zijn overeengekomen dat in 2010 een besluit wordt genomen over een nieuwe provinciale belasting die nauw aansluit op het provinciale takenpakket.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22