Ingezonden persbericht




Persbericht

Dieren: 4 juni 2008

Mali-biocarburant winnaar European Environmental Business Award

Iedere twee jaar reikt de Europese Unie de European Environmental Business award uit. Hiermee wil zij pioniers in groene innovatie erkennen en stimuleren. De onderneming 'Mali-biocarburant' die voor Trees for Travel klimaatcompensatie verzorgt door de aanplant van Klimaatnoten in Mali, was genomineerd in de categorie 'Internationale samenwerking'. Op 3 juni werd bekendgemaakt dat Mali-biocarburant de prijs in de wacht heeft gesleept.

Mali-biocarburant is een initiatief van het KIT in Amsterdam. Zij werkt samen met een boerenunie in de regio Koulikoro in Mali voor de aanplant van jatropha (klimaatnoten) hagen om de akkers. Deze heggen beschermen de gewassen tegen binnendringen en vraat van geiten en tegen erosie. Daarnaast leveren de struiken noten op waarvan olie en vervolgens biodiesel gemaakt wordt voor lokaal gebruik. Hiermee wordt de uitstoot van CO2 voorkomen. Tevens binden de struiken CO2, wat een bijkomende inkomstenbron is voor de lokale bevolking. In 2007 zijn al 500.000 struiken geplant. Het rapport van de jury gaf aan dat juist de combinatie van deze factoren: CO2 vastlegging, biobrandstof en het feit dat deze heggen eerder een bijdrage leveren aan de oplossing van het voedselprobleem in plaats van deze te vergroten zoals bij andere biobrandstoffen, een uitstekende reden was om deze prijs aan dit project toe te kennen.

Auto-importeur KIA Nederland, deelnemer van Trees for Travel, gebruikt de CO2-binding van dit project voor de compensatie van de uitstoot van de door haar verkochte auto's via haar programma KIA-duurzaam.


---

Noot voor de redactie