Ingezonden persbericht


Persbericht
Netwerk Vlaanderen
Brussel, 5 juni 2008

Belgische bankklant loopt te hoog risico op schadelijke investeringen

Netwerk Vlaanderen rangschikt banken actief in België

Vandaag publiceert Netwerk Vlaanderen een klassement van de grootste banken actief in België. De rangschikking baseert zich op een nieuw onderzoek naar het beleid en de investeringen van de banken. Daaruit blijkt dat de klanten van grootbanken een onverantwoord hoog risico lopen op schadelijke investeringen. Dexia en KBC scoren één niveau beter in het klassement dan de meeste grootbanken en Deutsche Bank één niveau slechter. Bij Deutsche Bank lopen klanten een extreem hoog risico op schadelijke investeringen. Daarom vindt er deze namiddag een ludieke actie plaats aan de hoofdzetel van Deutsche Bank in Brussel.

Het risico op schadelijke investeringen door de banken varieert tussen extreem hoog en zeer laag. Deutsche Bank scoort het slechtst. Ze onderneemt niets om investeringen in ondernemingen die mens of milieu schaden, te vermijden. Het risico op schadelijke investeringen bij Deutsche Bank is extreem hoog. Bij Fortis, ING, AXA en Citibank lopen klanten een zeer hoog risico op schadelijke investeringen. KBC en Dexia scoren iets beter. Toch is het risico bij beide banken nog steeds hoog. Van de onderzochte banken doet enkel Triodos het goed. Haar risico op schadelijke investeringen is laag.

Mathias Bienstman, campagnevoerder bij Netwerk Vlaanderen: Bankklanten lopen nog steeds een onverantwoord hoog risico op schadelijke investeringen. Hun geld komt bijvoorbeeld terecht bij ondernemingen die het regenwoud in Indonesië vernietigen of de dictators in Birma steunen. Dat kan pas veranderen als de banken een goed beleid uitwerken. Tot nu toe houdt geen enkele grootbank bij haar investeringen voldoende rekening met het milieu, de rechten van werknemers of de slachtoffers van dictatoriale regimes.

Hoe beoordeelt Netwerk Vlaanderen de banken?
De score per bank geeft het risico weer dat de klant loopt op investeringen in controversiële wapens, milieuschade, arbeidsrechtenschendingen en dictaturen. Netwerk Vlaanderen ging na of de banken een goed beleid hanteren om die schadelijke investeringen te vermijden. Zonder zo een beleid is het risico op schadelijke investeringen zeer hoog. Een bank die een goed beleid uitwerkt op een van de vier domeinen, doet het risico met één niveau dalen. Dat is het geval voor Dexia en KBC die een goed beleid hebben om investeringen in controversiële wapens te weren. Ook Fortis, ING en AXA hebben een beleid dat controversiële wapens weert. Maar hun beleid is voorlopig onvoldoende om het risico op investeringen in die wapens volledig uit te sluiten. Een bank die helemaal niets onderneemt gaat één plaats achteruit. Dat is enkel het geval voor Deutsche Bank.

Wereldkaart met schadelijke investeringen op www.bankgeheimen.be Netwerk Vlaanderen heeft de schadelijke investeringen van banken actief in België samengebracht op de website: www.bankgeheimen.be. Door te klikken op het icoon van een bank, verschijnen op een wereldkaart investeringen van die bank in een tiental zeer omstreden ondernemingen. Ook verschijnt de score van de bank, en is er de mogelijkheid om een e-card te versturen naar de verantwoordelijken voor het duurzaamheidsbeleid.

Birmese militairen feliciteren Deutsche Bank met goede score Om de lancering van de rangschikking van de banken extra in de verf te zetten, vindt er deze middag een actie plaats aan de hoofdzetel van Deutsche Bank. Birmese militairen zullen er de bank feliciteren met haar goede score in het klassement. Daardoor kan Deutsche Bank blijvend investeren in ondernemingen die olie en gas ontginnen in Birma. Alleen al de gas ontginning door Total brengt jaarlijks een miljard dollar in de kas van de dictators.

Einde persbericht

Actie en photo opportunity:
Donderdag 5 juni om 14u45, aan de ingang van Deutsche Bank, Marnixlaan 17, 1000 Brussel

Meer informatie over onderzoek, banken en scores:
http://www.netwerkvlaanderen.be/nl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=86&Itemid=305

Download bankprofiel per bank:
http://www.netwerkvlaanderen.be/nl/index.php?option=com_content&task=view&id=479&Itemid=248

Perswoordvoerder
Mathias Bienstman Netwerk Vlaanderen
Tel: 02/201.07.70
Gsm: 0495/832273
E-mail: mathias@netwerkvlaanderen.be

Meer informatie:
www.bankgeheimen.be
www.netwerkvlaanderen.be

--
Netwerk Vlaanderen
Vooruitgangstraat 333/9
1030 Brussel België

Tel + 32 (0)2/201 07 70
Fax + 32 (0)2/201 06 02
www.netwerkvlaanderen.be

De naakte waarheid over je geld: www.bankgeheimen.be