Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen VVD inzake de ongetekende contracten voor het Muziekpaleis

Op 1 april jl is aan de gecombineerde vergadering van de commissies SO en MO een verbeterde exploitatieopzet en begroting van het toekomstige Muziekpaleis en de statuten van de ontwikkelorganisatie voorgelegd. Dit naar aanleiding van de voorwaarden die de gemeenteraad ( verwoord in motie 2006/33) heeft gesteld aan het vrijgeven van het krediet voor de bouw van het Muziekpaleis. Geen van de documenten bleek op die datum echter getekend door de beoogde exploitanten van het Muziekpaleis; de samenwerking was dus formeel nog niet bezegeld. Wethouder Jansen verzekerde de beide commissies dat vóór het einde van de maand de definitieve ondertekening van de overeenkomst een feit zou zijn. Volgens hem waren er geen onoverkomelijke bezwaren meer tussen Vredenburg, Tivoli en SJU. Hierop gingen de fracties van de PvdA, Groen Links, CDA, D66, Leefbaar Utrecht en Christen Unie akkoord met de kredietvrijgave. De VVD was hiertegen omdat wij geen blanco cheque wilden weg geven. Om het bouwen van een muziekpaleis te kunnen rechtvaardigen vindt de VVD het van belang dat er ook goede plannen liggen over hoe het gebouw geëxploiteerd gaat worden, die gesteund én dus getekend worden door alle drie de partijen.
Dit is straks van belang voor een financieel gezonde exploitatie en nu voor het vinden van sponsoring.

Hoewel we inmiddels ruim 2 maanden verder zijn, zijn de contracten nog steeds niet getekend, terwijl de symbolische start van de sloop al over 2 weken gepland staat. Dit verbaasd de VVD zeer en brengt ons tot de volgende vragen aan het college:

1. Klopt het dat de statuten en de ontwikkelovereenkomst nog niet getekend zijn door Vredenburg, Tivoli en SJU?
2. Zo ja, hoe komt dit? Kunnen hierover conclusies getrokken worden betreffende de kwaliteit van de samenwerking tussen Vredenburg, Tivoli en SJU?
3. Zijn er al financiële verplichtingen aangegaan?
4. Wanneer er reeds financiële verplichtingen zijn aangegaan, in welke orde van grootte liggen deze dan?
5. Is de wethouder het met de VVD eens dat het samenwerkingsproces opnieuw geschaad lijkt en dat dit zeer waarschijnlijk de mogelijkheden voor het vinden van externe financiering ernstig beperkt?
6. Wat gaat de wethouder doen om er voor te zorgen dat twijfel over deze samenwerking bij stad en land wordt weg genomen?
7. Wat gaat de wethouder er aan doen om de samenwerking tussen de partijen te optimaliseren?
8. Het feit dat er in de media nog steeds sprake is van vingerwijzen, onderstreept volgens de VVD dat er met grote spoed een onafhankelijk directeur moet worden aangesteld. Hoe kan de wethouder dit proces bespoedigen? Is de zoektocht al gestart?
9. Kan de wethouder toezeggen de raad voor 1 juli te berichten dat de contracten ondertekend zijn?


---- --