Ingezonden persbericht


Internationaal festival van 5 tot en met 8 juni op landgoed De Helmer De Tuin der Lusten in Enschede:
theater, muziek, eetbare en beeldende kunst

Na een zeer succesvolle eerste aflevering in Dalfsen en Ommen trekt het theater- en kunstenfestival De Tuin der Lusten verder naar Enschede. Van donderdag 5 tot en met zondag 8 juni 2008 opent landgoed De Helmer vier avonden lang zijn poorten voor het publiek.

De Helmer is een goed verborgen geheim aan de rand van de stad. Een zogeheten 'textielbaron' maakte van deze groene oase een ware lusthof om er de weekeinden met zijn familie door te kunnen brengen. De Tuin der Lusten presenteert op deze wonderlijk mooie plek een gevarieerd en avondvullend programma met theater, muziek, beeldende en eetbare kunst.

Elke avond vanaf 20.30 uur kan het publiek genieten van circustheater op wereldniveau en van een bijzondere muzikale act. Uiteraard hebben bezoekers alle tijd om te flaneren in de Tuin met een glas wijn of een kopje koffie in de hand. Ze kunnen dan genieten van de beeldende en eetbare kunst, een bijzonder stel in een bijzondere woning en een cocktailpiano. De verwachte eindtijd van het programma is rond 23.30 uur.

Entree
De entree bedraagt E 17,50 per persoon. De voorverkoop loopt via de website www.detuinderlusten.nl, kaartverkoop aan de festivalkassa dagelijks vanaf 19.30 uur. Wie De Tuin der Lusten optimaal wil beleven, komt al om 19.00 uur en eet mee aan de Tafel der Lusten: een culinaire belevenis die zowel het oog als de maag verwent (inclusief een glas wijn E 20,00 per persoon; reserveren via de website).

Theater: Un Loup pour l'Homme
'Appris par Corps', de nieuwe voorstelling van theatergroep Compagnie Un Loup pour l'Homme (Frankrijk/Canada), ging eind 2007 in première. In het Nederlands zou je de titel kunnen vertalen als 'uit het lijf geleerd', als afleiding van 'uit het hoofd geleerd'. De dansers van Un Loup pour l'Homme hebben hun lijf inderdaad veel geleerd. De voorstelling gaat door waar het Cirque du Soleil ophoudt. Een krachtig gemonteerd gedanst verhaal zonder woorden met ongeëvenaarde circustechnieken. In één woord: indrukwekkend.

Muziek: Yoanna en G.radline
Ook het optreden van Yoanna vormt een goede reden om naar De Tuin der Lusten te komen. Ondanks haar leeftijd van 23 jaar is deze Franstalige Zwitserse zangeres in eigen land al een diva. De intentie van Yoanna ligt ergens tussen Brel en Piaf. Een vrolijke noot en een serieuze toon. Yoanna verleidt en laat de harten van het publiek in haar ritme kloppen. Pure muzikale schoonheid. In april 2008 kwam de eerste cd van Yoanna uit. Het is puur toeval dat ook G.raldine uit Zwitserland komt, maar haar werk is zo bijzonder dat de organisatoren vonden dat ze er bij moest zijn. Een cocktailshaker in de vorm van een piano en een pianist als barman.

Beeldende kunst: Babok, Marko de Kok en Marlijn Franken Babok maakt voorstellingen voor de openbare ruimte. Beeldend objecttheater met een absurde speelstijl. In de voorstelling 'Iglo' maakt het publiek kennis met de twee 'bewoners' van een bijzonder huis. De gewoontes van het stel zijn heel gewoon en toch anders. My home is my castle... De zitsculpturen van beeldend kunstenaar en meubelontwerper Marko de Kok nodigen niet alleen uit om naar te kijken. Speciaal voor De Tuin der Lusten maakt De Kok een object dat reageert op landgoed De Helmer. Marlijn Franken maakt kunstkleding. Ze is beeldhouwer in textiel en kunststoffen. Kostuums die het zonder mens er in kunnen stellen. Een aantal werken van Franken zal hier, op een landgoed met een sterke band met de textielindustrie, te zien zijn.

Eetbare kunst: Elles Kiers
Op landgoed De Helmer is Elles Kiers uitgenodigd om een installatie te maken op basis van eetbare materialen. Zij deed dit al eerder voor De Tuin der Lusten op Landgoed Twickel in 2007. Kiers zal zich voor haar werk laten inspireren door de eigenheid van dit bijzondere landgoed aan de rand van de stad.

Tafel der Lusten
Mee-eten in de Tuin der Lusten? Dat kan! Voor de bezoekers die van wat verder weg komen en voor de fijnproevers uit de regio bieden we voorafgaand aan het festival dagelijks een diner aan voor E 20 per persoon. De kook- en andere kunsten van Leo Dirks van Pret op Recept beloven een bijzondere maaltijd. Dirks is niet alleen kok, maar ook artiest. Maar voor de Tafel der Lusten gaat de culinaire finesse voor. De tafelgasten wordt gevraagd om 19.00 uur aanwezig te zijn.

Subsidies, fondsen en sponsoring
Festival De Tuin der Lusten is mogelijk dankzij subsidies van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en diverse sponsors: Friesland Bank (hoofdsponsor), Gasunie, KienhuisHoving advocaten en notarissen, Salbam, Gerwers Tilligte, Countus accountants+adviseurs en Grondverzet Vilsteren.

Uitgebreide informatie, routebeschrijving en kaartverkoop via www.detuinderlusten.nl.

Noot voor de redactie,