Gemeente Eindhoven

Persbericht 4 juni 2008, no. 153

Gemeente Eindhoven en Minister Plasterk op de bres voor allochtone vrouwen
Binnen nu en anderhalf jaar 900 niet-Westerse vrouwen in Eindhoven activeren tot vrijwilligerswerk. Dat is het Eindhovense doel van het landelijke project Duizend en één Kracht. Om deze afspraak te bekrachtigen ondertekenen wethouder Hans Martin Don van Maatschappelijke Zorg en minister Ronald Plasterk van OCW aanstaande donderdag 5 juni in Den Haag de Koplopersovereenkomst Emancipatiebeleid Allochtone Vrouwen.

Een laag taalniveau en gebrekkige kennis van de Nederlandse samenleving belemmeren veel allochtone vrouwen in ons land om mee te doen in onze maatschappij. Extra inspanning om de maatschappelijke participatie van deze vrouwen te vergroten, is nodig. Vrijwillige inzet oftewel vrijwilligerswerk is een belangrijke vorm van participatie. Het geeft niet alleen de voldoening van meedoen in de maatschappij. Maar het biedt ook de kans op ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Bovendien kan vrijwilligerswerk een belangrijke opstap zijn naar betaalde arbeid.
Krachtenbundeling
Op landelijk niveau heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn zich dan ook via het project Duizend en één Kracht ten doel gesteld 50.000 allochtone vrouwen te activeren naar vrijwilligerswerk in de periode van nu tot 2010. Om deze landelijke doelstelling te behalen, maakt het ministerie van OCW nu afspraken met verschillende gemeenten in het land. Met Eindhoven is afgesproken om in bovengenoemde periode in Eindhoven 900 allochtone vrouwen te activeren. Dat wil zeggen dat ze ofwel vrijwilligerswerk verrichten (of zijn doorgestroomd naar betaald werk) of dat ze minimaal kennis hebben gemaakt met de mogelijkheden van vrijwilligerswerk.

Door het sluiten van de Koplopersovereenkomst bundelen Eindhoven en het Rijk hun krachten op het gebied van het bevorderen van de participatie van kansarme en kwetsbare vrouwen van buitenlandse komaf. De gemeente Eindhoven kan hiermee een ⬠150.000 van het Rijk tegemoet zien. Zelf had zij hiervoor al een bedrag van ⬠200.000 gereserveerd.

Bovendien is het afsluiten van de overeenkomst een goede impuls om de zorg te dragen voor een sluitende ketenaanpak bij het activeren van kwetsbare vrouwen met een andere etnische komaf. Achtergrond
De ambities van het rijk liggen volledig in lijn met de doelstellingen van de gemeente Eindhoven. Zowel in het coalitie akkoord âEindhoven Eénâ als in het âuitvoeringsprogramma Diversiteit 2007 â 2009â , hetâ WMO-beleidskaderâ en het âBestuurlijke Programma Meedoenâ staat het thema participatie/meedoen aan de Eindhovense samenleving centraal.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail
deze pagina printen
mail deze link door