FNV Bondgenoten

Nederlandse schoonmakers demonstreren bij hoofdkantoor Menke

Veertig schoonmakers uit Nederland gaan morgen demonstreren bij het hoofdkantoor van Menke Gebäudeservice in Arnsberg. Ter plekke houden ze de Duitse werkgever op ludieke wijze een spiegel voor. De schoonmakers zijn in dienst van Menke en werken in een bungalowpark van Center Parcs in Gennep in Nederland. De schoonmakers zijn boos. Ze krijgen te weinig loon, geen toeslagen en geen ziektegeld.

De schoonmakers liggen al maanden in de clinch met hun Duitse werkgever Menke. Die nam het schoonmaakwerk in januari over van een Nederlands schoonmaakbedrijf. De schoonmakers boden opdrachtgever Center Parcs in maart een petitie met alle klachten aan. Ook werd er actiegevoerd op het park. Dat leidde tot de toezegging dat alle problemen binnen twee weken opgelost zouden worden.

De toestand werd echter alleen maar slechter. "Er wordt een verschil gemaakt tussen Duitse mensen en Nederlandse mensen. De Duitsers krijgen een euro per uur minder, geen vakantiegeld en geen enkele toeslag. De Nederlanders hebben nog heel veel loon en toeslagen tegoed. Ook wachten zieke mensen nog altijd op hun ziekengeld", zegt Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten.

"Oplossingen, was het maar waar.", zegt Meyer. "Menke dreigt kritische mensen met boetes en ontslag, omdat ze bij Center Parcs klaagden dat ze zonder loon hun huur niet meer kunnen betalen! Dit zijn Middeleeuwse toestanden! Pure uitbuiting van hardwerkende mensen. En vandaag komen die verhaal halen bij Menke."

---