Zeehondencreche Pieterburen

Historische vrijlating van Ladoga seal in Rusland

Voor het eerst in de geschiedenis zal morgen, 5 juni, een Ladoga seal worden vrijgelaten in het Ladoga Meer in Rusland. Daarmee is het eerste deel van een samenwerkingsproject van Zeehondencrèche Lenie 't Hart met Leningrad Zoo (de dierentuin van Sint Petersburg) tot een goed einde gebracht. De dierentuin had de hulp van de Zeehondencrèche ingeroepen omdat ze te maken kregen met gestrande jonge zeehonden, zowel aan de Baltische kust als aan het grootste binnenmeer ter wereld: Lake Ladoga. Binnen korte tijd werden twee jonge Ladoga seals, een aantal Baltische ringelrobben en een paar grijze zeehonden naar de dierentuin gebracht.

De Ladoga seal (Phoca hispida ladogensis) is een bedreigde zeehondensoort; zij staat op de rode lijst van bedreigde dieren. Het is de kleinste zeehond op de wereld; de dieren worden rond de 48 kg en zijn bij de geboorte 4 kg. Ze worden op het ijs geboren in een sneeuwhutje.
In de 20e eeuw waren er rond de 20.000; nu zijn er nog tussen 3 en 5000 dieren. De voornaamste bedreigingen zijn: de klimaatverandering (weinig ijs), verdrinking in netten en verstoring (toerisme).

André van Gemmert is voor de Zeehondencrèche direct na de hulpvraag van Leningrad Zoo naar Sint Petersburg in Rusland afgereisd om eerste hulp mee te verlenen. We vinden het geweldig dat de medewerkers van de dierentuin zo begaan zijn met de zeehonden en willen helpen om de dieren een tweede kans te geven. Er zijn tijdelijke opvangruimten ingericht, zodat alle zeehonden goed verzorgd kunnen worden. De samenwerking tussen de Zeehondencrèche en de dierentuinmedewerkers verliep ondanks de taalbarrière uitstekend.

Donderdag 5 juni wordt de eerste Ladoga seal, Tatiana, weer vrijgelaten op een plaats die vanaf dat moment tot beschermd gebied verklaard wordt. Zij woog bij binnenkomst 6 kg en weegt nu ruim 17 kg. Ze eet als een slootgraver. Haar vrijlating is een mijlpaal: nooit eerder in de geschiedenis is een Ladoga seal opgevangen en weer vrijgelaten. De Zeehondencrèche is trots op haar bijdrage daaraan.

De volgende week zullen de eerste grijze zeehond en ringelrob worden vrijgelaten in de Finse Golf. De tweede Ladoga seal is nu 11 kg en zal over twee weken ook worden vrijgelaten in het beschermde gebied.

André van Gemmert op de Russische tv
Er is veel aandacht van de pers voor de zeehonden; dat is heel belangrijk omdat daardoor de grote problemen waarmee de zeehonden te maken hebben onder de aandacht komen. De Zeehondencrèche heeft afspraken gemaakt met Leningrad Zoo om samen aan de slag gaan om een goed opvangcentrum voor zeezoogdieren te maken. Daartoe heeft ook het Nederlandse Consulaat-Generaal in Sint Petersburg steun toegezegd.

04-06-2008 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart