European Union



Brussel, 5 juni 2008

Bestrijding witwassen: Commissie neemt maatregelen tegen vijftien lidstaten vanwege niet-tijdige omzetting van Witwasrichtlijn

De Europese Commissie heeft besloten inbreukprocedures te starten tegen vijftien lidstaten omdat zij de Derde Witwasrichtlijn niet in nationaal recht hebben omgezet. De Commissie zal een formeel verzoek indienen bij België, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Spanje, Finland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Zweden en Slowakije. Zo'n verzoek wordt gedaan in de vorm van een "met redenen omkleed advies", de tweede fase in de inbreukprocedure van artikel 226 van het EG-Verdrag. Als binnen twee maanden geen bevredigend antwoord is ontvangen, kan de Commissie de kwestie aan het Europees Hof van Justitie voorleggen. De richtlijn had uiterlijk 15 december 2007 omgezet moeten zijn.

De Derde Witwasrichtlijn uit 2005 bouwt voort op bestaande EU-wetgeving en houdt tegelijk rekening met de herzieningen die de FATF (Financial Action Task Force, het toonaangevende internationale orgaan in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme) in juni 2003 heeft doorgevoerd in de zogeheten veertig aanbevelingen.

De richtlijn is van toepassing op de financiële sector, advocaten, notarissen, accountants, makelaars in onroerend goed, casino's, trusts en verrichters van bedrijfsdiensten. Ook geldt zij voor handelaren in goederen als contante betalingen worden verricht van meer dan 15 000 euro. Alle partijen die onder de richtlijn vallen, moeten:
* de identiteit van hun cliënt en diens uiteindelijke begunstigde vaststellen en verifiëren en hun zakelijke relatie met de cliënt voortdurend controleren;

* vermoedens van witwassen of financiering van terrorisme melden aan de overheidsinstanties (gewoonlijk de financiële inlichtingendienst);

* flankerende maatregelen nemen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het personeel goed is opgeleid en dat deugdelijk preventiebeleid en deugdelijke preventieprocedures worden ingevoerd.

De richtlijn bevat nog een aantal extra eisen en waarborgen voor situaties waarin sprake is van een verhoogd risico (zoals transacties met correspondentbanken buiten de EU). Het laatste nieuws over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm.