European Union



Brussel, 5 juni 2008

Beroepskwalificaties: Commissie neemt maatregelen tegen acht lidstaten vanwege niet-omzetting EU-recht

De Europese Commissie heeft besloten om acht lidstaten, namelijk Duitsland, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, een met redenen omkleed advies te sturen omdat zij niet hebben medegedeeld hoe zij Richtlijn 2005/36/EG inzake de erkenning van beroepskwalificaties hebben omgezet.

De richtlijn is het resultaat van een hervorming door de Commissie van het stelsel van erkenning van beroepskwalificaties. Deze hervorming zou moeten leiden tot flexibelere arbeidsmarkten, een verdere liberalisering van de dienstensector, een groter automatisme bij de erkenning van kwalificaties en eenvoudigere administratieve procedures.

De richtlijn vervangt vijftien oude richtlijnen: twaalf sectorale richtlijnen voor het beroep van arts, ziekenverpleger, tandarts, dierenarts, verloskundig, architect en apotheker en drie richtlijnen waarbij een algemeen stelsel van erkenning van beroepskwalificaties is ingevoerd voor de meeste andere gereglementeerde beroepen. De richtlijn zorgt voor een eenvoudiger en beter werkend stelsel van wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties. Het is de bedoeling dat de mobiliteit van gekwalificeerde personen op de interne markt toeneemt doordat zij zich gemakkelijker in een andere lidstaat kunnen vestigen of daar een dienst kunnen verrichten. Het laatste nieuws over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm.