Time : 12:38:14
Date : 05 June 2008
Sender Name: crisiscentrum

Incident in Sloveense kerncentrale: geen nood aan maatregelen in België

De Sloveense overheid heeft op woensdag 4 juni 2008 via het Ecurie-alarmeringssysteem (European Community Urgent Radiological Information System) de Lidstaten geïnformeerd van een incident in de kerncentrale in Krsko.

Na vaststelling van een lek in het koelcircuit van de kerncentrale in Krsko, ontvingen de Europese Lidstaten een bericht van de Europese Commissie. Het Coördinatie- en Crisiscentrum van de Regering ontving dit Ecurie-bericht als internationaal contactpunt voor ons land.

Volgens het bericht werd de reactor stilgelegd en bevindt die zich nu in een stabiele situatie. De Sloveens overheid meldt dat er geen lozing was. Op basis van de gegevens van de meetpunten in de aangrenzende landen beschikt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) niet over elementen die dat tegenspreken.

Er was geen noodzaak tot het nemen van maatregelen buiten de site. Na evaluatie door het FANC blijkt dat er ook in ons land geen nood is tot het nemen van beschermende maatregelen, zoals schuilen of inname van niet-radioactief jodium.

Het Crisiscentrum nam onmiddellijk contact met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, dat de situatie opvolgde. Het bleek dat er geen enkele noodzaak was tot het activeren van het Belgisch nucleair noodplan. Toch werden de verschillende bevoegde diensten gecontacteerd en werd voortdurend informatie uitgewisseld. Ook de komende dagen zal de situatie van nabij worden gevolgd door het FANC.

Persinformatie:
Karina De Beule (FANC) - 0475 480 598
Peter Mertens (Crisiscentrum) - 0479 450 400

URL: http://www.fanc.fgov.be http://www.crisiscentrum.be