Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht Verkenningen
4 juni 2008

Onderzoeker Schulte Nordholt optimistisch over 10 jaar democratische hervormingen

Democratische islam Indonesië bevat les voor Arabische wereld

Indonesië komt volop in het nieuws met felle aanvallen van radicale moslims op minderheidsgroeperingen als de ahmadiyya en christenen. Maar hoeveel en welke moslims vertegenwoordigen die fundi's eigenlijk? In de studio bij presentator Hasan Evrengün zit professor Henk Schulte Nordholt. Hij brengt onontbeerlijke nuances aan in het beeld dat de media ons voorhouden.

Schulte Nordholt, auteur van de vorige week verschenen studie Indonesië na Soeharto. Reformasi en Restauratie 1995-2007, was in april nog te gast in Indonesië en wat hij zag rechtvaardigt zijn verrassend optimisme. Niet alleen bezit de Indonesische islam in zijn ogen een geweldig elan en zelfbewustzijn, ze heeft bewezen te kunnen samengaan met democratische principes. Zal de Arabische wereld, op dit moment zo nadrukkelijk bezig invloed te veroveren in Indonesië, in staat zijn lering te trekken uit wat daar nu al is bereikt?

De portrettenserie Mijn Islam heeft er een nieuwe aflevering bij! Leyla Çakir, eerste vrouwelijke moskeebestuurder van Nederland, heeft al jong bewezen dat zij haar stempel gaat zetten op de islam in Nederland. Aan programmamaker Monique Swart vertelt Çakir, voorzitter van de Nederlandse moslimvrouwen verenigd in Al Nisa, welke waarden voor haar voorop staan in het geloof.

Tot slot in Verkenningen: radiomaker Guido Spring wandelt met directeur Pieter-Matthijs Gijsbers door het park van Orientalis bij Nijmegen (voorheen het Bijbels Openluchtmuseum). Waarom bouwt Gijsbers er een Huis van de Koran, terwijl zijn katholieke achterban daar overduidelijk niets van moet hebben?

Verkenningen
Uitzending: donderdag 5 juni 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5 Na de uitzending blijvend beschikbaar via onze website nmo.nl




Nederlandse Moslim Omroep