Ingezonden persbericht


Datum: Zelhem, 5 juni 2008

P E R S B E R I C H T

Bio- ecologische huurwoningen 't Soerlant: Het Groenste project van Nederland

ProWonen, Grotenbreg Architecten en aannemersbedrijf Peters zijn algeheel winnaar geworden van de competitie Het Groenste Project van Nederland. Ze ontvangen de prijs voor de bouw van zes bio- ecologische huurwoningen in Zelhem. Het project scoorde goed door het gebruik van natuurvriendelijke materialen, de duurzame uitstraling, kleurrijke architectuur en de inpassing van de woningen in de omgeving. De woningen, binnen het project 't Soerland, zijn in augustus 2005 opgeleverd. De competitie is uitgeschreven door Monier Dakproducten. Bij de competitie staat het gebruik van milieuvriendelijke en duurzame materialen centraal. De prijs wordt op 5 juni aan de prijswinnaars uitgereikt.

Het project
Bij de bouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en hergebruikte materialen. Zo is de gevel geïsoleerd met oud papier en kreeg de woning een zogenaamd sedumdak waarbij vetplanten het regenwater vasthouden. Overtollig regenwater verdwijnt niet in het riool maar wordt via de bodem afgevoerd naar het oppervlaktewater. Ook zijn er diverse maatregelen getroffen om het energieverbruik tot een absoluut minimum terug te dringen. De woningen zijn onlangs beoordeeld met het energielabel A (zeer energie zuinig). Naast de plaatsing van ruim 20 vierkante meter zonnepanelen per woning is bijvoorbeeld ook laagtemperatuur vloerverwarming aangelegd.

Verder zijn er in de gevels nestgelegenheden gecreëerd voor gierzwaluwen. Deze bijzondere vogelsoort dreigt steeds meer uit Nederland te verdwijnen omdat er door allerlei moderne bouwtechnieken geen goede broedgelegenheden meer te vinden zijn.

Ervaring
ProWonen heeft met dit project ervaring opgedaan met het bouwen, beheren en verhuren van zeer energiezuinige en milieuvriendelijke woningen. Zo zijn er diverse toepassingen zoals zonnecollectoren en zonnegascombi inmiddels in andere woningen en complexen gebruikt. Daarnaast wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van andere alternatieve energiebronnen zoals een warmtepomp. ProWonen blijft op zoek naar nieuwe energiezuinige maatregelen.

Opmerking voor de pers
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met projectontwikkelaar Hendrik Mulder, telefoon 06 52 01 68 84.

Met vriendelijke groet,

Rob Spit
communicatieadviseur

T (0545) 46 34 39
F (0545) 46 34 49

www.prowonen.nl

Postbus 51
7150 AB Eibergen