Techniek Toernooi 2008 volgeboekt.

10/04/2008 08:30

Techniek Toernooi

Welke school bouwt de hoogste toren van zand? Welk bootje van aluminiumfolie blijft het langste drijven? Hoe sterk is de sterkste hijskraan van rietjes? Welke waterraket blijft het langst in de lucht en wint de hoofdprijs? Op donderdag 5 juni verzamelen een paar duizend basisscholieren, hun begeleiders en supporters zich in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem voor de grote krachtmeting van het Techniek Toernooi 2008. Aan het einde van de dag zal duidelijk zijn welke 32 van de ruim tweehonderd deelnemende teams met de prijzen naar huis gaan. Net als vorig jaar zal de prijsuitreiking worden begeleid door Klokhuis-presentator Bart Meijer.

Acht techniekuitdagingen
Behalve zandtorens, bootjes van aluminium, hijskranen van rietjes en waterraketten van PET-flessen, worden er op 5 juni papieren bruggen gebouwd, draaien er zelf ontworpen tollen rond en worden er klokken en zelfgebouwde duikbootjes te water gelaten. Tijdens het Techniek Toernooi draait alles om acht verschillende techniekuitdagingen, verdeeld over vier leeftijdcategorieën. Basisscholieren van alle groepen doen mee, ook de allerjongsten. Hoogleraren van Nederlandse universiteiten jureren in toga de creaties en prestaties. Er zijn prijzen voor objectief meetbare prestaties (langst, hoogst, snelst) en voor creativiteit (mooist, slimst, origineelst), zowel voor de winnende scholen als voor de individuele teamleden. De totale prijzenpot heeft een waarde van enkele tienduizenden euro's.

Van alles te beleven
Daarnaast is er op 5 juni van alles te beleven op het gebied van wetenschap en techniek. De Natuurkundekermis van de Universiteit van Amsterdam strijkt neer in het Openluchtmuseum, er vinden chemische proefjes plaats en er zijn optredens van bekende en minder bekende Nederlanders. Bovendien biedt het Nederlands Openluchtmuseum een speciaal programma, zodat niemand de tijd krijgt zich te vervelen.

Aandacht voor bèta en techniek
Met het Techniek Toernooi willen de organisatoren bètavakken onder de aandacht brengen van het basisonderwijs als leuk, spannend, leerzaam én essentieel voor onze kennissamenleving.

Het Techniek Toernooi is een initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en wordt mede mogelijk gemaakt door de 3TU.Federatie (TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente), Technologiestichting STW, NWO, FOM, KNAW, Platform Bèta Techniek, Nationaal Centrum voor Wetenschap & Technologie, TechnoMatch, VONK, Sanoma Uitgevers, Koninklijke Wagenborg, IBM, ASML, Shell, Philips, Corus, ASM International, DAF, KEMA en Unilever.

Voor meer informatie: www.techniektoernooi.nl.





http://www.techniektoernooi.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (