Vakbonden: manifestatie actievoerende buschauffeurs in Utrecht

04/06/2008 13:06

FNV Bondgenoten

Vakbonden: manifestatie actievoerende buschauffeurs in Utrecht

Donderdag 5 juni komen duizenden buschauffeurs uit het hele land bijeen op het Jaarbeursplein te Utrecht. Wilna Wind (cao-coördinator FNV Vakcentrale) en Jaap Jongejan (voorzitter CNV Bedrijvenbond) zijn bij de manifestatie aanwezig. Uiteraard worden de chauffeurs ook door de landelijk onderhandelaars van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond, resp. Janny Koppens en Wyb Kusters, toegesproken.

De staking in het streekvervoer gaat donderdag de vijfde dag in. De buschauffeurs voeren actie voor een betere cao en eisen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, een betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze. Het laatste loonbod van de werkgevers komt volgens de vakbonden onvoldoende tegemoet aan deze eisen.

Vanmiddag om 15 uur vertrekken twee buschauffeurs te voet uit Hoorn naar het Jaarbeursplein in Utrecht. Tijdens deze circa achttien uur durende protestmars worden de chauffeurs op diverse locaties in het land door hun collega's aangemoedigd.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast. De cao geldt voor 12.000 werknemers.