Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TIJGERS KNAGEN SCHEEN EN BEEN

Eerste kennismaking tijgers Burgers' Rimba met 'wildernisvlees' konikpaarden

Op donderdag 5 juni maken de drie Sumatraanse tijgers van Burgers' Rimba voor het eerst kennis met een vrijwel compleet konikpaardenbeen. Sinds 2002 werkt het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo samen met natuurontwikkelingsorganisatie Free. Deze stichting zet onder andere konikpaarden in als natuurlijke landschapvormers. De konikpaarden leven daar zonder menselijke interventie in grote vrijheid. Slechts sporadisch moet Free ingrijpen om dierenleed bij te zwakke dieren te voorkomen. De geslachte paarden vormen een gedragsverrijkende uitdaging voor diverse roofdieren in Burgers' Zoo.

GeĂŻnteresseerde media die het voeren van het konikpaardenbeen aan de tijgers willen volgen, worden om 10.15 uur bij de Hoofdingang van Burgers' Zoo verwacht.

Roofdieren krijgen completere prooi
Omdat de konikpaarden vanuit het slachthuis met huid en haar aangevoerd mogen worden, ontstaat een unieke kans om diverse roofdieren een completere prooi aan te bieden. Hoewel roofdieren in hun natuurlijke omgeving meestal zelf hun prooi doden, is dit op ethische gronden in dierentuinen niet goed mogelijk. Een (deel van een) heel kadaver levert voor de vleeseters een aanzienlijke gedragsverrijking op. Daarnaast eten veel roofdieren in de natuur ook dieren die ze niet zelf gedood hebben (aas).

Sporadisch ingrijpen noodzakelijk voorkomen dierenleed Stichting Free streeft naar het ontstaan van een gezonde populatie konikpaarden, die zich geheel zelfstandig weet te redden in de natuurgebieden onder beheer. Dit streven is grotendeels gerealiseerd. Slechts enkele malen moet de stichting preventief ingrijpen om dierenleed te voorkomen bij konikpaarden die getroffen zijn door zomereczeem, slechte hoefvorming of andere tekortkomingen. Directeur Frank Maasland van Stichting Free is bij het persevenement aanwezig om uitleg te geven over het biologische succes dat de inzet van konikpaarden voor de natuurgebieden oplevert. De biodiversiteit neemt dankzij de natuurlijke begrazing door konikpaarden - maar ook door runderen als Schotste Hooglanders, Galloways en rode geuzen - spectaculair toe. Een goed voorbeeld is Natuurgebied De Gelderse Poort.

Voor meer informatie betreffende dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Bas Lukkenaar, Interne en Externe Communicatie, Burgers' Zoo,

Tel. 026 - 353 72 11 of e-mail: b.lukkenaar@burgerszoo.nl


---- --