Gemeente Utrecht

Duizend en één Kracht in negen nieuwe gemeenten van start

Op 5 juni ondertekent minister Plasterk in de Janskerk in Utrecht samen met negen gemeenten de koploperovereenkomst emancipatiebeleid allochtone vrouwen. De negen gemeenten committeren zich hiermee aan het programma Duizend en één Kracht, dat 50.000 vrouwen in kansarme posities maatschappelijk wil activeren.

In 2007 startten de pilotgemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda en Nijmegen met het opzetten en uitvoeren van Duizend en één Kracht, met ondersteuning van de ministeries van OCW, VROM, VWS en SZW. De pilot is in de gemeenten en bij de betrokken samenwerkingspartners positief ontvangen en belooft in de komende jaren concrete resultaten. Het succes van het programmaconcept heeft negen nieuwe gemeenten ertoe bewogen om de samenwerking ook aan te gaan. Op donderdag 5 juni zetten de gemeenten Hengelo, Arnhem, Sittard-Geleen, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Zeist, Enschede en Amersfoort hun handtekening hiervoor.

50.000 vrouwen actief
Tien procent van alle vrouwen in Nederland heeft een allochtone, niet-westerse achtergrond. 79% van deze ruim 800.000 vrouwen leeft in een kansarme (53%) of kwetsbare (26%) positie. De maatschappelijke en arbeidsparticipatie van de vrouwen is laag. Veel van deze vrouwen willen en kunnen wel meedoen, maar de afstand tot de arbeidsmarkt is vaak groot. Een laagdrempelige manier om deze vrouwen mee te laten doen in de samenleving is deelname aan maatschappelijke activiteiten, onder andere door middel van vrijwilligerswerk. Duizend en één Kracht heeft als doel om 50.000 vrouwen maatschappelijk te activeren door middel van vrijwilligerswerk. Het programma geeft de vrouwen een steuntje in de rug om hun weg naar vrijwilligerswerk te vinden en helpt tegelijkertijd verschillende vrijwilligersorganisaties om nieuwe vrijwilligers te werven.

De kracht van Duizend en één Kracht
Duizend en één Kracht investeert in het verbinden van bestaande activiteiten die kansarme vrouwen helpen hun positie in de samenleving te verstevigen. De activiteiten worden verbonden zodat er een keten ontstaat van inburgering naar maatschappelijke participatie. Via informele taalontmoetingen, inburgeringsactiviteiten en lokale migrantennetwerken worden vrouwen geworven voor het vrijwilligerswerk. Een gewenst effect is dat vrouwen via vrijwilligerswerk doorstromen naar de arbeidsmarkt. Ook bouwen vrijwilligersorganisaties nu een vrijwilligersbestand op dat een afspiegeling is van de samenleving en van hun doelgroep. De vrijwilligers die zich aanmelden kunnen rekenen op begeleiding van bijvoorbeeld een coach. De gemeente en de vrijwilligerscentrale coördineren de verschillende activiteiten. MOVISIE biedt centrale ondersteuning aan de deelnemende gemeenten.

Utrechtse ervaringen tot nu toe
Utrecht is één van de pilot gemeenten waar Duizend en één Kracht vorig jaar is gestart. Om vrouwen te informeren over wat allemaal kan in het project is de Duizend en één Kracht-kansengids gemaakt. Hierin staat informatie over het Utrechtse aanbod zoals de Nederlandse taal oefenen, ontdekken wat men kan en wil in speciale trainingen, meedoen aan activiteiten in de eigen buurt, informatie over hoe je aan de slag gaat als vrijwilliger of hoe je een vervolgstap zet naar een opleiding, baan. Tot nu toe zijn 855 vrouwen bereikt. 143 van hen zijn ingeschreven bij de vrijwilligerscentrale en 128 zijn daadwerkelijk gestart als vrijwilliger. In het project werken Humanitas, Landelijk Overleg Minderheden, Rode Kruis Utrecht Midden, Vluchtelingenwerk Utrecht Midden, Vrouwenontmoetingsproject, Project Samenspraak Gilde en Vrijwilligerscentrale Utrecht samen. De vrijwilligerscentrale coördineert alle plaatsingen bij de deelnemende organisaties. Hierdoor kunnen vrouwen makkelijker als vrijwilliger worden geplaatst bij de organisatie van hun voorkeur, waardoor er meer vrouwen beginnen met vrijwilligerswerk.

Groeiend aantal gemeenten
Omdat een essentieel aandeel van de burgers behoort tot de doelgroep vrouwen in een kansarme positie, is het voor de gemeenten van belang om hierin te investeren. Duizend en één Kracht bundelt en verbindt het bestaande, vaak versnipperde, aanbod voor deze vrouwen op het gebied van inburgering, participatie/activering en toetreding tot de arbeidsmarkt. Na ondertekening van de koploperovereenkomst op 5 juni zetten in totaal 15 gemeenten in Nederland zich in voor Duizend en één Kracht. In het najaar van 2008 volgen nog tien nieuwe gemeenten.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Anita van Wijnbergen, 030 - 286 10 44.