Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- Driebergen, 4 juni 2008

Onder Embargo tot donderdag 5 juni 2008

Evangelische Alliantie doet mee met de Arme Kant van Nederland

Op donderdag 5 juni verwelkomt de 'Arme Kant van Nederland/EVA' (AKN/EVA) de Evangelische Alliantie (EA) officieel als nieuwe deelnemer. Hier is een periode van een jaar waarnemerschap aan voorafgegaan. In deze periode is gebleken dat de EA en AKN elkaar kunnen helpen met kennis en ervaring rondom armoede- en schuldproblematiek in Nederland. Daarom willen beide partijen de samenwerking een volwaardig karakter geven.

De Arme Kant is voor de EA een belangrijk kanaal voor het versterken van het contact met de minima. De meerwaarde van de EA voor de Arme Kant is de versterking van de lokale netwerken en haar inhoudelijke bijbelse motivatie. De samenwerking brengt beide organisaties netwerkverbreding en een waardevolle inhoudelijke verdieping. Wim Althuis, EA-coördinator Diaconaat: "Het gaat om onze medemensen, die respect en aandacht verdienen als volwaardige maar kwetsbare stadsgenoten. Het is goed om elkaar lokaal op te zoeken en van elkaars expertise te leren". Hub Crijns, directeur van het landelijk bureau DISK en penningmeester van de Arme Kant van Nederland: "Samenwerking werkt als een tandwiel: waar de tanden elkaar raken kan er overgestoken worden".

Armoede is voor vele honderdduizenden mensen in Nederland een dagelijkse realiteit. Omzien naar de armen was vanaf het ontstaan de kerk een belangrijk aspect van het christelijk geloof. Bij bezinning en beleid over armoede spreken we vaak snel en gemakkelijk over externe factoren en maken we beleid zonder de doelgroep echt in het vizier te hebben. Jaap Bos, diaken en vertegenwoordiger van de EA bij de Arme Kant: "In onze samenleving doen we vaak te weinig een beroep op de mogelijkheden van arme mensen of hun sociale netwerk. Daarom is het zo belangrijk dat er ook netwerken zijn van minima, die niet bij de pakken neer blijven zitten en die elkaar helpen om de eindjes aan elkaar te knopen."

AKN/EVA is een netwerk van lokaal georganiseerde minima, veelal met een kerkelijke achtergrond. Samen met DISK arbeidspastoraat richtte de Raad van Kerken twintig jaar geleden de landelijke werkgroep Arme Kant van Nederland op. Een aantal jaren daarna fuseerde ze met het netwerk Economie, Vrouwen en Armoede (EVA). In circa honderd steden in Nederland organiseren de leden allerlei activiteiten die gericht zijn op onderlinge hulp en ontspanning, maar ook op politieke lobby en debat.

De EA is een breed netwerk van evangelische kerken en organisaties, die samenwerken op het gebied van diaconaat, evangelisatie, gebed, gemeenteopbouw en jeugdwerk. Een van de speerpunten van het meerjarenbeleid van de EA is om samenwerking tussen kerken onderling en tussen kerken en organisaties ook op lokaal niveau te stimuleren.