Ingezonden persbericht


debalie | do 5 juni en di 10 juni 2008 | 20.00 | klimaatspel en debat

De Geglobaliseerde Glazen Bol #8:
De toekomst en de strijd tegen klimaatverandering

Centraal in De Geglobaliseerde Glazen Bol in de maand juni staat internationale samenwerking op het gebied van klimaatverandering. Hoe gaat die samenwerking eruit zien in een wereld waarin het zwaartepunt van milieuvervuiling verschuift richting opkomende ontwikkelingslanden?

Op 5 juni krijgen bezoekers eerst zelf de kans om een nationale overheid te spelen met snel groeiende economieën en een veeleisende bevolking. Tegelijkertijd moeten ze internationale milieuproblemen managen. Wie bedenkt de beste strategie voor het eigen land en wint het spel?

Tijdens deze avond maken Bahram Sadeghi en David Glas een videoverslag voor de debatavond op 10 juni. Onder leiding van Evert Nieuwenhuis en Wilbur Perlot praten Joyeeta Gupta, Urs Luterbacher en Rob Dellink dan over de mogelijkheden om gezamenlijk te strijden tegen klimaatverandering in het internationale systeem van de toekomst. Op de avond dragen alle sprekers laarzen in een waterrijk decor. Hoe voorkomen we dat dit in de toekomst een dagelijkse realiteit wordt in Amsterdam? Verder op 10 juni de achtste bijdrage van het kunstenaarsproject Visual Foreign Correspondents, ditmaal gemaakt door de Amerikaanse kunstenares Tiffany Holmes.

over de sprekers:
Joyeeta Gupta, van oorsprong Indiase, is als hoogleraar Milieubeleid en -recht verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij houdt zich vooral bezig met onderzoek naar klimaatverandering en gerelateerde verdragen en bekijkt deze vanuit zowel het Noord-Zuid- als Europese perspectief. Van huis uit juriste, heeft zij een indrukwekkende staat van dienst wat betreft het schrijven over en werken aan juridisch kader voor een rechtvaardig en duurzaam internationaal klimaatbeleid. Joyeeta Gupta heeft talrijke publicaties op haar naam staan, en is tevens associate editor bij het tijdschrift International Environmental Agreements: Politics, Law and Economics.

De Zwitser Urs Luterbacher is hoogleraar politicologie aan het Graduate Institute of International Studies in Geneve. Aan de hand van formele modellen en game theory heeft hij veelvuldig onderzoek gedaan naar internationale samenwerking en conflictsituaties omtrent milieuproblematiek. Hij benadert het klimaatprobleem als een vraagstuk over een internationale 'commons' en vraagt zich af hoe een tragedie kan worden vermeden. Hij is co-auteur van International Relations and Global Climate Change en editor van de Journal of Conflict Resolution.

Rob Dellink is senior onderzoeker bij het Instituut voor Milieuvraagstukken van Vrije Universiteit en onderzoeker bij Milieueconomie van de Wageningen Universiteit. Hij is opgeleid als econoom en doet o.a. onderzoek naar de formatie en stabiliteit van internationale coalities op het gebied van milieuvraagstukken. Zijn conclusie is dat welke coalitie dan ook op het gebied van klimaatverandering altijd instabiel zullen zijn, omdat de verleiding om afspraken te overtreden te groot zal zijn.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO. www.geglobaliseerdeglazenbol.nl

praktische info de geglobaliseerde glazen bol vooraf #2
Plaats | De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Tijd | donderdag 5 juni, 20.00 uur
Prijs | 8 euro / 6 euro (met korting)
Reserveren | De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

praktische info de geglobaliseerde glazen bol #8

Plaats | De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Tijd | dinsdag 10 juni, 20.00 uur
Prijs | 8 euro / 6 euro (met korting)
Reserveren | De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

programmaserie de geglobaliseerde glazen bol

zondag 7 september 2008 | De Geglobaliseerde Glazen Bol Vooraf #3: De Kannibalen van Katan

donderdag 11 september 2008 | #9: De Toekomst en Voedselzekerheid

woensdag 1 oktober 2008 | De Geglobaliseerde Glazen Bol Vooraf #4: De Millenniumoplossingen

dinsdag 7 oktober 2008 | #10 De Toekomst en de Millenniumdoelstellingen

dinsdag 4 november 2008 | # 11 Conclusie: Richting 'Global Governance'?