Horen, zien en zwijgen


Cursus objectief observeren voor managers en bedrijfsadviseurs in Apenheul

APELDOORN, 20080529 -- Managers wordt regelmatig verweten dat ze slecht luisteren, geen oog hebben voor wat er op de werkvloer gebeurd en voornamelijk zelf aan het woord zijn. Een verwijt dat veel managers zich aantrekken zo bleek uit de vraag die vaak gesteld werd bij Apemanagement: namelijk of er geen training was om te leren observeren? Vanaf juni start Apemanagement in Apenheul een training objectief observeren gericht op deze doelgroep.

Bioloog Patrick van Veen van Apemanagement geeft al een aantal jaren in samenwerking met Apenheul trainingen aan o.a. managementteams, bedrijven, directies en consultancybureaus. Tijdens deze trainingen staat het krijgen van inzicht in sociale gedragingen en het begrijpen van het gedrag op de werkvloer centraal. De apen in Apenheul vormen hierbij een spiegel voor het eigen gedrag van de deelnemers. Naar aanleiding van het onderdeel observeren in deze trainingen kwam steeds vaker de vraag of het niet mogelijk was om een uitgebreidere training te volgen. Op 5 juni start de eerste sessie waarin managers en bedrijfsadviseurs verder kennis maken en ervaring opdoen met objectief observeren.

In deze training worden de observatievaardigheden van een bioloog vertaald naar de werksituatie van de manager of de adviseur. Het doel is objectief te leren observeren om zo groepsdynamiek te herkennen, objectiever te kunnen sturen en beoordelen of bijvoorbeeld veranderingen in gedrag waar te nemen.
Om te leren wat het betekent om zonder waardeoordeel, reflectie of interpretatie te observeren en hoe je vooroordelen aan de kant moet zetten gaan de deelnemers de apen in Apenheul bestuderen. Om aan het einde van de training de vaardigheden te vertalen naar hun eigen werksituatie.

Op 5 juni 2008 vindt tussen 10.00 uur en 17.00 uur de eerste training plaats in Apenheul.

Zie ook: BBC News - Animal behaviour in the boardroom