Ingezonden persbericht


Persbericht, E&K 2008, Utrecht, 6 mei 2008

VROM-energieprijs beloont energiezuinige projecten in de bouw

TNT, Oost Flevoland Woondiensten en Veenendaal finalisten NET-Trofee

Nog maar drie projecten maken kans op de NET-Trofee, dé landelijke prijs voor energiezuinig wonen en werken van het ministerie van VROM/ WWI. De onafhankelijke jury selecteerde onder voorzitterschap van Elco Brinkman uit dertien genomineerden de projecten van TNT, Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Veenendaal voor de finale. De winnaar wordt op 5 juni bekendgemaakt en gehuldigd door minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie.

De drie finalisten hebben gemeen dat ze bestaande technieken en processen op een nieuwe manier inzetten. Bovendien zijn de projecten goed navolgbaar door anderen, één van de belangrijkste criteria voor de jury van de NET-Trofee.

De drie finalisten

TNT Green Buildings ­ Hoofddorp/Veenendaal
TNT beschikt over 3 miljoen m2 onroerend goed verspreid over 65 landen. In de toekomst wil het bedrijf alle gebouwen CO2-emissievrij maken. Voor de bouw van 70.000 m2 groene kantoren ging TNT op zoek naar een 'duurzame huisbaas'. Triodos Bank en OVG hebben hiervoor samen een BV opgezet. Deze BV blijft eigenaar en verhuurder van de gebouwen en streeft samen met de huurder een duurzame exploitatie na. Met deze contractvorm is voor alle partijen de prikkel aanwezig om te komen tot duurzame kantoorgebouwen.

De jury vindt de contractvorm van TNT zeer vernieuwend. De 'omkering in de vastgoedketen' is een waardevolle innovatie en een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse vastgoedwereld. Flip Verwaaijen, Directeur TNT Real Estate: 'Als transportonderneming is TNT onderdeel van het klimaatprobleem, dus willen wij ook onderdeel zijn van de oplossing. Daarom willen wij door middel van ons wereldwijde Planet Me programma in de volle breedte van onze organisatie zoeken naar mogelijkheden om onze CO2-uitstoot te reduceren. Dat wil zeggen dat wij verder gaan dan alleen onze vrachtwagens en vliegtuigen. Duurzame vastgoedexploitatie zien we als een serieuze bijdrage en wij inspireren bijvoorbeeld ook onze medewerkers thuis de juiste keuzes te maken. Deze finaleplaats is een stimulans om deze ingeslagen weg voort te zetten.'

Gemeente Veenendaal en Quattro B.V.

In een nieuwbouwwijk in Veenendaal-Oost wordt in 1250 woningen een collectief duurzaam energiesysteem gerealiseerd. Doorgaans gaat het financiële rendement naar het energiebedrijf dat de investeringen voor zo'n systeem doet. De gemeente Veenendaal wilde het financiële voordeel bij de bewoners terecht laten komen en richtte met private partners een eigen energieonderneming op (DEVO BV). Deze onderneming heeft realisatie, exploitatie en beheer in eigen hand en neemt genoegen met een beperkt rendement. De bewoners krijgen naast een lagere energierekening ook een comfortabeler huis, doordat gelijkmatiger verwarmd wordt en herriemakende apparatuur ontbreekt.

Naast het feit dat 1250 woningen een duurzame energievoorziening krijgen heeft de jury dit project vooral gekozen vanwege de vernieuwende rol van de gemeente. De gemeente had een belangrijk aandeel in het samenwerkingsproces en is mede-aandeelhouder van de energie-onderneming, waarvan de bewoners profiteren. Projectwethouder Wim van Maanen: 'We waren natuurlijk al trots op wat we bereikt hebben. Maar het is fijn om te weten dat ook anderen je initiatief zo weten te waarderen. Het is een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Marktpartijen zijn bereid om winst in te leveren om ten eerste bewoners een goed tarief te bieden en ten tweede te investeren in Veenendaalse energieprojecten.' Ard de Jong, directeur Quattro, hoopt dat anderen het initiatief gaan volgen. 'Op deze manier is het mogelijk om op eenvoudige wijze huizen aan te sluiten op duurzame energie. Je bent niet afhankelijk van partijen: je bepaalt je eigen wensen en ambities.'

Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW), Dronten In Biddinghuizen wordt een wijk in het centrum gemoderniseerd. In een integrale aanpak van verschillende partijen is zowel de leefomgeving als de duurzaamheid van de woningen verbeterd. OFW gaat in 85 woningen energiebesparende voorzieningen aanbrengen als betere isolatie, bouwkundige zonwering, warmteterugwinning, zonnecollectoren en HR-ketels. Hierdoor kan per woning soms wel ¤ 1600,- worden bespaard op de energiekosten per jaar. OFW gebruikt het project als pilot voor duurzaam onderhoud. De effecten van de maatregelen worden gedurende tien jaar gemonitord. De ervaringen in Biddinghuizen worden meegenomen in toekomstige onderhouds- en renovatieprojecten.

De jury is enthousiast over de consequente aanpak van bestaande woningen en de ambities op de lange termijn van Oost Flevoland Woondiensten. Daarnaast illustreert dit project dat energiebesparing niet los staat van duurzame kwaliteitsverbetering in een wijk of stad. Truus Sweringa, directeur Oost Flevoland Woondiensten: 'We doen al veel aan modernisering, en wilden in dit project kijken of we nóg een stap verder konden komen in duurzaamheid. We zijn er heel blij mee dat dat gelukt is en dat dit nog een finaleplaats heeft opgeleverd ook. Bovendien komt het voordeel direct bij de bewoners terecht, zij hebben lagere woonlasten. In 2007 hebben we door deze aanpak al ¤ 1,1 miljoen bespaard op de stookkosten van bewoners. Oost Flevoland Woondiensten zet zich ook bewust in voor verbeteringen in de bestaande bouw, daar is het meest te halen. Want zelfs als maar de helft waar is van wat gezegd wordt over de klimaatverandering, dan moet je je schamen als je er niets aan doet.'

Bijzondere vermelding
De jury heeft naast de drie finalisten nog een project uitgelicht met een bijzondere vermelding: Duurzaam Middelburg. Het monumentale pand 'De Vergulde Schoe' (uit 1600) is met onder meer glas-, kap- en gevelisolatie energiezuiniger en comfortabeler gemaakt. Dit gebeurde als pilot van Duurzame Monumenten (DUMO), een initiatief van verschillende overheids- en bouwpartijen. De DUMO-methode kan ook in andere monumenten toegepast worden.

Finale tijdens Kansrijk
De drie finalisten presenteren zich op 5 juni op Kansrijk, hét evenement voor duurzaamheid en innovatie in Nieuwegein. Daarna wordt de winnaar bekendgemaakt door de jury. Die bestaat naast Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland uit Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building en Laure Itard, senior onderzoeker aan de TU Delft. Minister Vogelaar van VROM/WWI zal de NET-trofee aan de winnaar overhandigen. Bij het kunstwerk hoort een geldbedrag van ¤ 25.000,-, dat de winnaar moet besteden aan een duurzaam project.

Over de NET-Trofee
Het ministerie van VROM/WWI wil met de NET-Trofee de markt stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen bij het bouwen of verbouwen van panden. Het gaat daarbij niet per definitie om de nieuwste technieken of de grootste energiebesparing. De NET-Trofee beloont projecten die zich onderscheiden door een slimme aanpak, bijvoorbeeld door bestaande processen op een nieuwe manier te combineren. Bovendien moet die aanpak gemakkelijk over te nemen zijn door anderen, zodat steeds meer energiebesparing bereikt wordt.

Over SenterNovem
In opdracht van het ministerie VROM/WWI is de organisatie van de NET- Trofee in handen van SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie. Eén van de programma's van SenterNovem is 'Kompas, energiebewust wonen en werken', dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM. Dit programma heeft als doel bij te dragen aan de doelstellingen in 'Schoon en Zuinig' voor energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Het accent ligt hierbij op de grootschalige inzet van beproefde instrumenten. Kompas richt zich op professionele partijen in de bouw en gaat vooral uit van de mogelijkheden bij doelgroepen in de markt. Het accent van het programma ligt op grootschalige inzet van beproefde instrumenten om de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving te verminderen. Voor meer informatie zie www.senternovem.nl/kompas.

In de bijlage vindt u een uitgebreidere beschrijving van de finalisten.

Informatie voor de redactie,

Ingezonden persbericht