Ingezonden persbericht


Persbericht, 27 mei 2008

Particuliere kunst in het Zuiderzeemuseum

De tentoonstelling Mijn Kunst, Verzamelaars delen hun passie (5 juni - 2 november 2008) is een eerbetoon aan de passie van de verzamelaar. Met deze tentoonstelling wil het Zuiderzeemuseum het belang van de particuliere kunstverzamelaar onderstrepen. Gastconservator is Annabelle Birnie, Hoofd ING Art Management.

Vanaf 5 juni 2008 staat de bezoeker oog in oog met bijna honderd kunstwerken die zelden of nooit te zien zijn. De passie van de verzamelaar staat centraal in de tentoonstelling. Deze passie is het begin van alle verzamelingen en heeft vaak geleid tot de oprichting van belangrijke musea. Circa 90 werken - beelden, foto's en schilderijen - tonen een rijk gevarieerd beeld; Pierre-Auguste Renoir, Paul Signac, Karel Appel, Corneille, H.W. Mesdag, Asger Jorn, Jan Sluijters, Désirée Dolron, Robert Zandvliet, J.H.B. Koekkoek, Matthijs Röling, Ruud van Empel, Douwe Elias, Vika Mitrichenka, Gerti Bierenbroodspot, Erwin Olaf, Tang Zhigang en Carel Willink zijn slechts enkele voorbeelden.

Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het programma ZZMMZM, dat het Zuiderzeemuseum met het jubileum initieert. Zuiderzeemuseum Museum Zonder Muren bevestigt de plaats van het museum als openbare ruimte, waar de bezoeker niet alleen inspiratie, kennis of verstrooiing haalt, maar door zijn aanwezigheid zelf ook iets toevoegt.

Jubileummanifestatie
De tentoonstelling Mijn Kunst, Verzamelaars delen hun passie is onderdeel van de jubileummanifestatie. Het Zuiderzeemuseum viert zijn zestigjarige jubileum met een uitgebreide manifestatie en illustreert hiermee de nieuwe koers van het museum. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis. Een groot aantal gerenommeerde kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier van Lieshout, Hugo Kaagman, Keso Dekker, Koninklijke Tichelaar, Dick Hauser, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf.

De jubileummanifestatie is vanaf 5 juni 2008 in het museum, museumpark en natuurgebied van het Zuiderzeemuseum. Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.

Noot voor de redactie,