Provincie Overijssel

Omgevingsvisie voor Overijssel weer stap verder

De tweede conferentie over de Omgevingsvisie Overijssel staat donderdag 5 juni op de agenda van het Zwolse provinciehuis. Na de Startconferentie in november 2007 is er met de partners in Overijssel gewerkt aan de bouwstenen voor een Omgevingsvisie. Deze bouwstenen krijgen tijdens de conferentie op 5 juni definitief vorm.

Na de Startconferentie in november 2007 is er met de partners in Overijssel (gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties, Jongerenraad) gewerkt aan de bouwstenen voor een Omgevingsvisie. Deze bouwstenen krijgen tijdens de conferentie op 5 juni definitief vorm. Op de conferentie zal heel bestuurlijk Overijssel vertegenwoordigd zijn.

Sturen op ruimtelijke kwaliteit is het centrale thema. De provincie Overijssel wil nu met alle partners bepalen op welke manier dat moet gebeuren, op welke terreinen en welke instrumenten daarvoor ingezet kunnen worden. Dit gebeurt aan de hand van stellingen. Sturen op ruimtelijke kwaliteit is een vernieuwende insteek, met ruimte voor de rol van de partners en een sterkere rol voor de provincie waar het gaat om het provinciaal belang. Verder komen uiteraard de thema's leefbaarheid en sociale ontwikkeling aan bod.

Verder worden tijdens de conferentie de resultaten gepresenteerd van de enquête die is gehouden onder ruim 1000 inwoners van Overijssel door TNS/NIPO. Een tipje van de sluier alvast opgelicht: inwoners hebben behoud van natuur en landschap hoog op de agenda staan. Deze conferentie is een tweede belangrijke stap in het proces te komen tot een integrale herziening van streekplan, waterhuishoudingsplan, milieubeleidsplan en verkeerplan. De reacties op de voorgestelde bouwstenen en de discussie op 5 juni worden benut om tot een "Beeld van de beleidsinhoud van de Omgevingsvisie Overijssel" te komen. In september zal de statencommissie daarover een richtinggevend debat voeren. In december moet dan de ontwerp-Omgevingsvisie (incl. kaartmateriaal, verordening, planMER en uitvoeringsprogramma) gereed zijn voor ter visie legging. In juni 2009 besluit Provinciale Staten tot vaststelling van de Omgevingsvisie Overijssel.